Jans spreekt van beste helft sinds maanden: 'Dít moet FC Utrecht zijn'

Ron Jans kijkt met een tevreden gevoel terug op het thuisduel van FC Utrecht met AZ (1-1). De 65-jarige oefenmeester vond dat zijn ploeg na rust de beste helft sinds maanden speelde, al erkende hij wel dat de wisselvalligheid er nog uit moet.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
AZ
AZ

Utrecht bleef zondag tegen AZ voor de zesde keer ongeslagen onder Jans, maar moest genoegen noemen met een gelijkspel. 'Deze wedstrijd voelt als een overwinning', zei Jans desondanks tegen ESPN. 'Dít moet FC Utrecht zijn. De beste tweede helft die we in maanden hebben gespeeld. Met druk naar voren, heel veel kansen, alleen er ontbreekt een ding. We hadden de wedstrijd moeten winnen, maar ik vond de tweede helft erg goed.'

Daarin kreeg Utrecht na de gelijkmaker van Victor Jansen genoeg mogelijkheden om de 2-1 te maken, maar Mats Seuntjens en Jens Toornstra kregen de bal er niet in. 'Qua kansen is Mats Seuntjens misschien wel de schlemiel van de avond, maar als je ziet wat voor instelling hij de tweede helft had, da's bijna niet net des Seuntjens', was Jans lovend over de aanvaller. 'Zijn instelling was voorbeeldig, ik had hem die goal van harte gegund.'

Zo begint de zon weer voorzichtig te schijnen in De Galgenwaard na de dramatische seizoenstart. 'Stapje voor stapje maken we echt wel vorderingen, maar we zijn er nog lang niet. Nu waren wij een helft lang de bovenliggende partij tegen de nummer drie, maar tegen Excelsior waren zij de helft van de wedstrijd de beter voetballende ploeg', weet Jans. 'Het is nog niet consistent, maar het zou mooi zijn om tot de winterstop ongeslagen te blijven.'

Jansen
AZ-collega Pascal Jansen vond de gelijkmaker van Utrecht het kantelpunt van de wedstrijd. 'We gaven de controle uit handen. We waren toch even in de war door de tegengoal. We probeerden weer op zoek te gaan naar het spel van voor rust, maar dat kregen we niet voor elkaar. Met als gevolg dat de tweede helft best wat kansen opleverde voor Utrecht', zag Jansen, die vond dat Ryan het schot van Othmane Boussaid bij de 1-1 beter had moeten verwerken.

AZ maakt zich nu op voor het restant van het duel met NEC, dat eind oktober in de slotfase werd gestaakt omdat Bas Dost in elkaar zakte. AZ heeft nog ruim vijf minuten heeft om een 1-2 achterstand weg werken. Daar gaat zijn ploeg alles aan doen, voorspelde Jansen. 'We gaan wel alles op alles zetten om in de laatste vijf minuten de gelijkmaker te forceren. We gaan echt naar de goal proberen te spelen', keek Jansen alvast vooruit naar het inhaalduel van woensdagavond.