Italiaanse trainers populair in Engeland na succes Ranieri

Reacties

Sinds Claudio Ranieri met Leicester City verrassend kampioen van Engeland werd, is er een opmerkelijke trend gaande. Walter Zenga is alweer de vierde Italiaanse trainer die deze zomer emplooi vindt in de Premier League of het Championship, waarmee het totaal in die competities op zes komt.

Italiaanse trainers populair in Engeland na succes Ranieri

Het door Chinezen overgenomen Wolverhampton Wanderers vertrouwde zaterdagochtend zijn droom van een terugkeer in de Premier League toe aan Zenga. In de strijd om promotie heeft de oud-doelman van Internazionale serieuze concurrentie van een landgenoot. Het gedegradeerde Aston Villa, dat komend seizoen uitkomt in het Championship, stelde eerder immers al Roberto Di Matteo aan.

De voormalig middenvelder van Chelsea heeft met eerdere periodes bij MK Dons, West Bromwich Albion en Chelsea al ruime ervaring als trainer op de Engelse velden. Dat kan bepaald niet gezegd worden van Antonio Conte en Walter Mazzarri, de mannen die Ranieri en de halverwege vorig seizoen bij Swansea City aangestelde Francesco Guidolin vergezelden in de Premier League.

Roberto Di Matteo won in 2012 de Champions League met Chelsea en moet nu Aston Villa naar promotie leiden.
Roberto Di Matteo won in 2012 de Champions League met Chelsea en moet nu Aston Villa naar promotie leiden.

Zowel Conte als Mazzarri werkte tot dusver louter in Italië. De nieuwe manager van Chelsea werd met Juventus drie keer kampioen van Italië en leidde zijn land op het EK 2016 naar de kwartfinale. De coach van Watford leidde Sampdoria naar de bekerfinale en won de Coppa Italia vervolgens met Napoli, dat onder zijn leiding in 2013 tweede werd achter Juve.

Komend seizoen zijn er dus zes Italiaanse oefenmeesters actief op de twee hoogste niveaus in Engeland. Een opmerkelijke trend na het verrassende kampioenschap van Leicester, maar de historie wijst uit dat Italianen al langer populair waren. In totaal zijn nu negen verschillende coaches uit dat land actief geweest in de Premier League, meer dan van elk ander land buiten Groot-Brittannië en Ierland.

Tot deze zomer waren Nederlanders buiten alle managers van de Britse eilanden het meest in trek met tien verschillende aanstellingen. Dat aantal heeft Italië met elf Italian Jobs nu overtroffen. Gianluca Vialli, Carlo Ancelotti (beiden Chelsea), Attilio Lombardo (Crystal Palace), Roberto Mancini (Man City), Paolo Di Canio (Sunderland) en Gianfranco Zola (West Ham) gingen hun landgenoten voor.

Met name Chelsea heeft veel van zijn successen te danken aan Italianen. Vialli won eind vorige eeuw de League Cup, FA Cup, Europa Cup II en Europese Super Cup, Ancelotti leidde The Blues in 2010 naar de dubbel en Di Matteo won in 2012 de Champions League met Chelsea. Manchester City werd datzelfde jaar kampioen onder Mancini. Zo onlogisch is de huidige Italiaanse invasie dus niet.

Nationaliteiten trainers in Premier League en Championship
Land Premier League Championship Totaal
Engeland 4 9 13
Italië 4 2 6
Schotland 1 3 4
Spanje 2 1 3
Wales 2 1 3
Frankrijk 2 1 3
Nederland 1 2 3
Portugal 1 1 2
Ierland 0 2 2
Kroatië 1 0 1
Duitsland 1 0 1
Argentinië 1 0 1
Verenigde Staten 0 1 1
Servië 0 1 1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.