Is dit het seizoen om Bayern München van de troon te stoten?

Reacties

Voor de vijfde keer op rij opent recordkampioen Bayern München de Bundesliga. Vrijdagavond speelt de winnaar van de competitie traditiegetrouw een thuiswedstrijd in de eerste speelronde. Vrijdagavond is Bayer Leverkusen de eerste tegenstander.

Is dit het seizoen om Bayern München van de troon te stoten?

De hegemonie van Bayern is de laatste jaren weer indrukwekkend. Afgelopen seizoen draaide RB Leipzig voor de helft van de competitie nog aardig mee, maar in de tweede seizoenshelft wandelde Der Rekordmeister fluitend naar de 27ste landstitel in de clubgeschiedenis. De afgelopen jaren wist Bayern telkens te winnen in de openingswedstrijd van het seizoen, waarbij in 2016 en 2015 de tegenstanders tot kanonnenvoer werden gedegradeerd. Onder leiding van de huidige trainer Carlo Ancelotti werd in 2016 Werder Bremen met 6-0 afgedroogd, Pep Guardiola zag zijn manschappen een jaar eerder Hamburger SV met 5-0 verslaan.

Twijfels
Toch lijkt dit een seizoen te worden waarin Bayern het lastig kan krijgen. De club kende een matige voorbereiding, met nederlagen tegen Arsenal (na penalty's), AC Milan (0-4), Internazionale (0-2), Liverpool (0-3) en Napoli (0-2.) Daartegenover staat wel een oefenwinst op de Engelse kampioen Chelsea (3-2) en het winnen van de strijd om de Duitse Super Cup. Het Borussia Dortmund van trainer Peter Bosz werd na een 2-2 in reguliere speeltijd verslagen in de penaltyserie.

Er bestaan ook twijfels over de opstelling van Bayern. De Duitsers haalden met James Rodríguez een wereldster naar Beieren, maar de huurling van Real Madrid kon niet imponeren tijdens de voorbereiding. Daarnaast is de Colombiaan voorlopig zoet met een enkelblessure. Bayern brak zijn eigen transferrecord door ruim 41 miljoen euro te betalen voor Corentin Tolisso, die overkwam van Olympique Lyon. Met de aanwinsten op het middenveld en de aanwezigheid van toptalent Renato Sanches heeft Ancelotti zijn juiste opstelling nog niet te pakken. Dat veteranen en sterkhouders Philipp Lahm en Xabi Alonso hun actieve loopbaan vorig seizoen beëindigden, helpt ook niet mee.

James Rodríguez met een stijlvolle aanname tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen.
James Rodríguez met een stijlvolle aanname tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen.

Wie daagt Bayern uit?
Leipzig was dé verrassing van het afgelopen seizoen, maar het is de vraag of de club in handen van de drankjesgigant de prestatie kan herhalen. Leipzig nam in speelronde elf brutaal de leiding in de Bundesliga, maar moest uiteindelijk toch Bayern voor zich dulden. De tweede plek in de Bundesliga werd echter vastgehouden, waardoor de club zich voor het eerst in de historie plaatste voor de Champions League.

Het goede nieuws is dat Leipzig de stuntende selectie voor een groot deel bij elkaar heeft gehouden. Topscorer Timo Werner - hij maakte 21 doelpunten in de Bundesliga afgelopen seizoen - mag het nu laten zien in het miljardenbal en ook spelers als Emil Forsberg, Marcel Sabitzer en Naby Keïta staan nog onder contract bij Leipzig. Laatstgenoemde leek hard op weg naar Liverpool, maar bij Leipzig weigerde de middenvelder te laten gaan.

Timo Werner maakte in het shirt van Duitsland indruk op de strijd om de Confederations Cup. Hij scoorde drie keer en leverde twee assists. Daarmee was de spits de productiefste speler op het eindtoernooi.
Timo Werner maakte in het shirt van Duitsland indruk op de strijd om de Confederations Cup. Hij scoorde drie keer en leverde twee assists. Daarmee was de spits de productiefste speler op het eindtoernooi.

Naast het behouden van enkele sterspelers kocht de runner-up ook in. Jean-Kévin Augustin kwam over van Paris Saint-Germain en Leipzig weekte Portugees jeugdinternational Bruma los bij Galatasaray. Het is de vraag hoe Leipzig gaat presteren met tussendoor de loodzware wedstrijden in de Champions League. Dat vraagstuk geldt ook voor Bosz met Dortmund.

Als nummer drie van de competitie zijn ook Die Borussen verzekerd van een plek in de groepsfase, alhoewel voor Dortmund het spelen op Europees niveau geen nieuwigheid is. Voor Bosz en zijn manschappen staan de komende weken vooral in het teken van de transferperiode. Momenteel beschikt de Nederlandse trainer over een zeer behoorlijke spelersgroep, maar haal Ousmane Dembélé en Pierre-Emerick Aubameyang weg en je verliest een flink stuk aan creativiteit en scorend vermogen.

Het hoofd van Dembélé is op hol gebracht door Barcelona, dat in de Franse smaakmaker de opvolger van de naar PSG vertrokken Neymar ziet. Aubameyang hintte aan het eind van het vorige seizoen al op een vertrek uit Duitsland, waarbij China als eindbestemming werd genoemd. Inmiddels is het niet ondenkbaar dat Aubameyang alsnog de Europese spitsencarrousel instapt.

Ousmane Dembélé (links) en Pierre-Emerick Aubameyang (rechts) vormden vorig seizoen een levensgevaarlijk duo.
Ousmane Dembélé (links) en Pierre-Emerick Aubameyang (rechts) vormden vorig seizoen een levensgevaarlijk duo.

Dortmund kende onder Bosz geen geweldige voorbereiding, waar - net als vorig seizoen bij Ajax - te zien is dat men moet wennen aan de speelwijze die de Nederlandse trainer graag hanteert. AC Milan werd weliswaar verslagen, maar minimale nederlagen tegen Espanyol en Atalanta Bergamo volgden. Daarnaast speelde Dortmund dit seizoen al tegen Bayern, in de strijd om de Super Cup. Na een 2-2 in reguliere speeltijd verloor Bosz de penaltyserie.

Bayern opent vrijdagavond het seizoen tegen Leverkusen, dat nog niet heel lang geleden een serieuze uitdager voor de Duitse topploegen was. Vorig seizoen eindigde de club echter teleurstellend op een twaalfde plaats, waardoor voor Leverkusen het komende seizoen in het teken van herstel en revanche staat. Te beginnen met een loodzware klus in Beieren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.