Iraanse spelers krijgen complimenten: stilte spreekt boekdelen

Reacties

De spelers van Iran hebben maandag een helder statement gegeven over de situatie in het eigen land. Alle basisspelers hielden de kaken stijf op elkaar toen het Iraanse volkslied werd gespeeld voorafgaand aan de wedstrijd tegen Engeland.

Iraanse spelers krijgen complimenten: stilte spreekt boekdelen
© NOS
Engeland
Engeland
6 - 2
Iran
Iran

De spelers van Iran ontvangen grote complimenten op sociale media. Het statement is immers niet zonder risico: voorafgaand aan de bekendmaking van de selectie zou de Iraanse voetbalbond druk hebben uitgeoefend om 'opstandige' spelers uit de selectie te laten. Ondertussen klonk ook onder de bevolking kritiek, omdat het team niet met een gezamenlijk statement kwam over de gebeurtenissen en alleen individuele spelers zich uitspraken.

Reza Ghoochannejhad, voormalig international van Iran, sprak bij de NOS van een 'stil protest'. 'Dit is een soort steun voor de bevolking. Of het geaccepteerd zal worden door de bevolking, dat weet ik niet. Het is in ieder geval een gebaar', zei de ex-speler van onder meer SC Heerenveen en PEC Zwolle. Op de tribune was te zien dat sommige supporters van Iran hevig geëmotioneerd raakten door het volkslied.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het bleef niet alleen bij een gebaar, want aanvoerder Ehsan Hajsafi sprak zich op de persconferentie van zondag ook in heldere bewoordingen uit. 'We moeten erkennen dat de situatie in ons land niet juist is en dat de mensen niet gelukkig zijn', zei de linksback. 'Ik wil mijn condoleances aanbieden aan alle nabestaanden in Iran. We willen dat ze weten dat we achter ze staan, dat we ze steunen en dat we meevoelen.'

In Iran zijn massale protesten aan de gang, naar aanleiding van het overlijden van Mahsa Amini, de 22-jarige vrouw die op 17 september overleed nadat ze was gearresteerd omdat ze niet aan de kledingvoorschriften voldeed. Door het hardhandige optreden van de autoriteiten zouden al honderden mensen zijn overleden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wereldkampioenschap

Stand Groep B Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
9-2
+7
7
2
Verenigde Staten
3
1
2
0
2-1
+1
5
3
Iran
3
1
0
2
4-7
-3
3
4
Wales
3
0
1
2
1-6
-5
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.