Geef de One Love-band aan Louis van Gaal
© Pro Shots
PRO

Geef de One Love-band aan Louis van Gaal

De ondergrens van Gianni Infantino kent geen grenzen. Telkens wanneer je denkt dat de FIFA-baas niet dieper kan zinken, weet hij zichzelf in schaamteloosheid toch nog te overtreffen. Zoals vandaag.

Dit PRO-artikel is vanwege het belang van het onderwerp voor iedereen gratis te lezen.

Twee dagen nadat Infantino tijdens zijn geruchtmakende persconferentie in Doha verkondigde dat hij die dag gay was, niet in letterlijke zin maar symbolisch, zette hij een straf op het dragen van de One Love-aanvoerdersband. Een band die overigens nog veel meer behelst dan de acceptatie van mensen in de LHBTIQ+ gemeenschap. Het gaat over verdraagzaamheid en liefde voor alles en iedereen. Dat mag van de FIFA dus niet uitgedragen worden.

© Pro Shots

Daarmee werden acht WK-landen voor het blok gezet. Naast initiatiefnemer Nederland zijn dat België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Wales en Zwitserland. Dat de KNVB, bondscoach Louis van Gaal en de spelersgroep ervoor kozen captain Virgil van Dijk niet met bij voorbaat met een gele kaart op te zadelen, valt goed te begrijpen. Oranje is hier op het WK met een sportieve missie, wereldkampioen worden is het mikpunt.

Namens de bond probeert secretaris-generaal Gijs de Jong al anderhalf jaar om bij te dragen aan betere arbeidsomstandigheden en mensenrechten in het oliestaatje. Spelers veilen hun wedstrijdshirts, stadionarbeiders werden deze week in het spotlicht gezet tijdens een training van Oranje. Of het allemaal krachtig genoeg is, daarover valt uiteraard te twisten. Maar ze doen in elk geval wat. In tegenstelling tot veel andere WK-deelnemers.

De vraag is nu hoe nu te reageren op de zoveelste knieval van de FIFA aan gastland Qatar. Rouleren met de aanvoerdersband zou kunnen, tussen aanvallers bijvoorbeeld, die minder vaak een gele kaart pakken. Maar dat is een sportief risico dat gevolgen kan hebben voor de inzetbaarheid van spelers, als ze later tegen een kaart aanlopen.

Als Nederland alsnog een vuist wil maken, zou Van Gaal de band kunnen omdoen. Hoewel zijn karatetrap in Wenen - met Ajax in 1995 - hem destijds het imago van een druktemaker langs de lijn bezorgde, is de trainer vrijwel altijd de rust zelve tijdens wedstrijden. De kans dat Van Gaal een tweede gele kaart oploopt is minimaal. Daarnaast is zijn status in de internationale voetballerij zeer groot. En daarmee ook de impact van het statement dat de KNVB hiermee zou maken.