Engeland haalt dankzij jonkies hard uit tegen Iran en tankt direct vertrouwen

Engeland is het WK in Qatar maandagmiddag zeer voortvarend gestart. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate had in de eerste wedstrijd in Groep B geen kind aan een onmachtig Iran. De Engelsen waren al na één helft klaar met de Iraniërs. Gedurende wedstrijd werd liefst 24 minuten blessuretijd bijgetrokken.

Engeland
Engeland
6 - 2
Iran
Iran

Met een vierde plek op het WK in Rusland en finaleplek op Euro 2020 maakte Engeland in de voorbije jaren indruk op eindtoernooien, maar in aanloop naar het WK in Qatar worstelde de formatie van de bekritiseerde bondscoach Gareth Southgate met de vorm. Eind maart wonnen de Engelsen voor het laatst een interland: zes duels op rij werd er niet gewonnen.

Tegen Iran, dat uit protest tegen de situatie in eigen land niet meezong met het volkslied, koos Southgate voor een 4-3-3-systeem en ruimde een basisplaats in voor Harry Maguire, die bij Manchester United geen vaste waarde is. Maguire riep na een paar minuten om een penalty na een worsteling met tegenstander Milad Mohammadi bij een corner, maar scheidsrechter Raphael Claus uit Brazilië en de VAR van dienst zagen geen reden om in te grijpen.

Ban (en neus?) gebroken
De wedstrijd werd niet lang daarna zo'n tien minuten onderbroken vanwege een blessurebehandeling voor keeper Alireza Beiranvand, die met zijn hoofd hard in botsing kwam met teamgenoot Majid Hosseini. De aangeslagen en bebloede Beiranvand kreeg opvallend genoeg groen licht om door te gaan, maar liet zich kort daarna alsnog wisselen.

De Iraanse keeper Alireza Beiranvand zit aangeslagen op het veld na een harde botsing.

Engeland kon aanvankelijk ondanks het veldoverwicht nauwelijks gevaar stichten voor het Iraanse doel. Maar na ruim een half uur maakte Jude Bellingham toch het verschil. Nadat Maguire kort daarvoor tegen de lat kopte uit een hoekschop, was Bellingham met het hoofd trefzeker na een afgemeten voorzet van Luke Shaw. Voor de negentienjarige middenvelder was het zijn eerste interlandgoal in achttien optredens.

Na de 1-0 van Bellingham bleek de ban direct gebroken in het Khalifa International Stadium in Doha. Via Bukayo Saka (heerlijke uithaal na een afgeslagen corner) en een goal van Raheem Sterling (op aangeven van Harry Kane) liep Engeland nog voor rust uit naar een 3-0 voorsprong. Gedurende veertien (!) minuten aan extra tijd namen de Engelsen in gewonnen positie al gas terug.

Vernedering Iran
Bij Iran bleef Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh, die voor rust nog een doelpoging ondernam, na rust aan de kant. Engeland schakelde direct na de pauze een paar tandjes terug, maar Iran kon niet van profiteren. Na een uur zette Saka toch even aan en maakte zijn tweede van de middag. Na een dribbel op de rand zestien hoefde hij niet eens hard uit te halen om de ingevallen keeper Hossein Hosseini te passeren.

Niet lang na de 4-0 maakte Iran aan de andere kant een onverwachte treffer. FC Porto-spits Mehdi Taremi ontsnapte even aan de aandacht van de Engelse defensie en passeerde Jordan Pickford met een fraaie uithaal. Southgate bracht vervolgens onder andere Marcus Rashford binnen de lijnen en de aanvaller van Manchester United maakte al na 49 seconden na zijn entree de 5-1.

In de slotfase pikte Jack Grealish, net als Rashford, zijn eerste WK-goal mee. Op aangeven van Callum Wilson tikte Grealish de 6-1 binnen en maakte de vernedering voor Iran compleet. Sardar Azmoun raakte daarna nog de lat voor het geplaagde Iran, dat in de twaalfde (!) minuut van de extra tijd de 6-2 maakte: Taremi benutte een strafschop.