Inter ontneemt Atalanta fraaie status, historische mijlpaal én hoop op plek twee

De laatste wedstrijd van het Serie A-seizoen is voor Atalanta Bergamo in alle opzichten een ontnuchterend duel geworden. Marten de Roon en Hans Hateboer liepen een schitterende mijlpaal mis, zagen een schitterende reeks ten einde komen én moesten de tweede plaats in de competitie na een onderling gevecht definitief aan Internazionale laten.

Atalanta Bergamo
0 - 2
Internazionale

Atalanta presteerde sinds de corona-hervatting geweldig en had de tweede plaats achter kampioen Juventus tot zaterdagavond nadrukkelijk in zicht. Om die ook daadwerkelijk te veroveren moest de club van basisklanten De Roon en Robin Gosens en bankzitter Hateboer thuis winnen van directe concurrent Inter, dat bij het ingaan van de laatste speelronde één punt meer had. Dat lukte echter niet. Sterker nog: de negentig minuten spelende Stefan de Vrij en co gingen er met de volle buit vandoor.

Dat kwam door twee goals voor rust. Al na vijftig seconden scoorde Danilo D'Ambrosio met een kopbal, na twintig minuten krulde Ashley Young (die de fraaie assist gaf op de 0-1) de bal in de verre hoek. Daar bleef het bij, omdat Atalanta ook na de invalbert van Hateboer geen echte vuist meer kon maken. De beste kans was nog voor Gosens, maar hij schoot in de slotfase voorlangs. Het Inter van Antonio Conte evenaarde zodoende het puntenrecord uit 2009/10, toen onder José Mourinho eveneens 82 punten werd behaald.

Door de 0-2 nederlaag (en de 3-1 nederlaag van Lazio bij Napoli) eindigt Atalanta als derde, terwijl het nog twee fraaie prestaties door de vingers ziet glippen. Zo bleef de ploeg van Gian Piero Gasperini tot zaterdag sinds de hervatting twaalf duels ongeslagen, de laatste nederlaag dateerde zelfs al van 20 januari, maar nu is die reeks dus ten einde. Daarnaast werd een fraaie mijlpaal net niet gehaald. Atalanta had nog twee goals nodig om de magische grens van honderd competitiedoelpunten te slechten, maar blijft dus steken op 98. Schrale troost is dat de ploeg dit seizoen wél een puntenrecord haalde.

Voor De Roon en Hateboer rest nu het avontuur in de Champions League. Daarin staat Atalanta in de kwartfinale, waarin Paris Saint-Germain de tegenstander is. Die confrontatie gaat over één wedstrijd, die voor woensdag 12 augustus op de planning staat.

Juventus
Juventus
1 - 3
AS Roma
AS Roma

Juventus had de landstitel al binnen en dus kon het zich (op de avond dat het de Scudetto officieel uitgereikt kreeg) met het oog op het vervolg van de Champions League veroorloven om enkele basisspelers rust te gunnen. Zo zaten Cristiano Ronaldo en Matthijs de Ligt niet eens bij de wedstrijdselectie. Desondanks begon De Oude Dame goed: al na vier minuten tikte Gonzalo Higuaín van dichtbij raak. Daarna was de lucht er echter wel uit bij het al weken vermoeid ogende Juventus.

Nog voor rust had AS Roma (waar Justin Kluivert laat mocht invallen) het duel omgedraaid. Eerst ramde Nikola Kalinic de bal binnen uit een weggewerkte corner, kort voor de pauze benutte Diego Perotti een penalty. Diezelfde Perotti maakte vlak na rust zijn tweede, na een gevoelige assist van Nicolò Zaniolo: 1-3. Juve kan zich nu volledig richten op de Champions League, waarin volgende week de return tegen Olympique Lyon op het programma staat. De heenwedstrijd werd 1-0 voor de Fransen.