Inters nieuwe Mourinho verandert niet alles in goud (maar wel veel)

Reacties

In zijn missie om van Internazionale weer de beste ploeg van Italië te maken wil Antonio Conte dat zijn spelers wennen aan het gevoel dat er op ze gejaagd wordt. Het rechtstreekse duel om de tweede plek op de eindrangschikking met Atalanta Bergamo geldt daarom als een mooie test voor Inter, dat dankzij het goede werk van Conte weer durft te dromen van nieuwe glorietijden.

Inters nieuwe Mourinho verandert niet alles in goud (maar wel veel)
© Pro Shots
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
0 - 2
Internazionale
Internazionale

2010 is een jaar waar de Inter-supporters met warme gevoelens en veel emotie aan terugdenken. Het tweede seizoen onder José Mourinho was nog begonnen met veel vraagtekens, na het vertrek van sterspeler Zlatan Ibrahimovic naar Barcelona en de komst van spelers als Diego Milito, Samuel Eto'o en Wesley Sneijder, maar werd uiteindelijk het mooiste seizoen uit de clubhistorie. Het Inter van Mourinho won de treble, een unieke prestatie. Het gebeurde nooit eerder dat een Italiaanse ploeg drie hoofdprijzen in één seizoen won. Het gebeurde hierna ook nooit meer.

Het wonderseizoen bleek niet het begin te zijn van een succesperiode voor Inter. Het was juist Juventus dat de macht greep in Italië en afgelopen maandag alweer voor het negende jaar op rij de Scudetto won. Het Inter van Conte kon dit seizoen lang goed meekomen met De Oude Dame, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in het heersende Juventus. De hegemonie van de Italiaanse recordkampioen valt niet zomaar te doorbreken.

Mourinho had tien jaar geleden geen last van een heersend Juventus. De ploeg uit Turijn was in het seizoen 2009/10 allesbehalve een serieuze titelkandidaat en eindigde uiteindelijk als zevende in de Serie A, met een straatlengte achterstand op kampioen Inter. I Nerazzurri verzamelden uiteindelijk 82 punten en dat was voldoende om de champagne te kunnen ontkurken. Dat is nu wel anders. Het Inter van Conte staat, met nog een wedstrijd tegen Atalanta voor de boeg, op 79 punten. Bij een overwinning evenaart Conte zodoende het puntenaantal van het historische Inter van Mourinho. Maar voor een Scudetto is het niet genoeg.

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het mag duidelijk zijn dat Conte met iets bijzonders bezig is in Milaan. De coach schakelde dit seizoen over naar een systeem met drie verdedigers en de puzzel die hij heeft gelegd valt goed in elkaar. Met 23 competitietreffers is de komst van Romelu Lukaku als nieuwe spits een schot in de roos gebleken en omdat ook Lautaro Martínez boven verwachting presteert, heeft niemand het meer over Mauro Icardi. De voormalig aanvoerder van Inter is na een verhuurperiode verkocht aan Paris Saint-Germain en keert dus ook niet meer terug in Milaan.

Christian Eriksen kwam in januari binnen om extra creativiteit aan het elftal toe te voegen en voor komend seizoen heeft Inter zich alvast verzekerd van de komst van Achraf Hakimi, die voor zo'n veertig miljoen euro is overgenomen van Real Madrid. Zo bouwt Conte gestaag verder aan een team dat nu al bijna net zo goed is als het Inter van Mourinho. Maar een seizoen zonder titel zorgt toch voor kritiek. Conte was toch de kampioenenmaker?

© Pro Shots

De trainer weet hoe het werkt. 'Mensen denken misschien dat alles wat ik aanraak in goud verandert. Dat is in het verleden gebeurd, maar dat wil niet zeggen dat het altijd zo zal gaan', zei hij dinsdag nog na de 2-0 zege op Napoli. 'Ik begrijp dat het voor mensen die in de spotlights willen staan interessant is om mij aan te vallen. En ik kan fouten maken, zeker. Maar ik zal altijd passie hebben en proberen om zo goed mogelijk op bepaalde situaties te reageren.'

Conte noemde de ontmoeting met Atalanta in de laatste speelronde 'een mooie test' en is benieuwd hoe zijn spelers zullen omgaan met de inhaaldrang van zowel de stuntploeg uit Bergamo als Lazio. Er wordt weer gejaagd op in plaats van gelachen om Inter, dat komend seizoen alleen nog maar sterker lijkt te gaan worden. Het fundament van iets moois is gelegd. Juventus is gewaarschuwd.

De wedstrijden in de 38ste speelronde van de Serie A:


Za 1 aug. 2020

Zo 2 aug. 2020

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
98-48
+50
78
4
Lazio
38
24
6
8
79-42
+37
78
5
AS Roma
38
21
7
10
77-51
+26
70
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.