'Ik vind Gelredome ook een kutstadion, maar je kunt toch wel gewoon betalen?'

Reacties

Vitesse kwam in 2010 als eerste Nederlandse club in buitenlandse handen. Bij ons themanummer over het voetbaljaar 2010 blikken we terug op de spectaculaire entree van Merab Jordania. Was het allemaal maar nooit gebeurd, denkt schrijver en Vitesse-liefhebber Marcel van Roosmalen.

'Ik vind Gelredome ook een kutstadion, maar je kunt toch wel gewoon betalen?'
© Pro Shots

Jordania had voor zijn komst naar Vitesse vooral naam gemaakt als spelersmakelaar en presenteerde zich in Arnhem als de voetbalbaas die met zijn club de aanval op de vaderlandse top zou openen. Er werd gerept over Champions League-voetbal en Rolexen werden beloofd in de kleedkamer. 'Iedereen was door het dolle heen', herinnert Van Roosmalen zich. 'Het kantoorpersoneel mocht wensenlijstjes doorgeven, technisch directeur Ted van Leeuwen kreeg lintjes rondom het trainingsveld, bij de persmomenten kwam er een Champions League-opstelling en Piet Velthuizen wilde salarisverhoging. "I'll talk with the goalkeeper tomorrow", zei Jordania.'

In Arnhem leerden ze Jordania kennen als een charmante voetbalgek met een ruw randje. Af en toe kon hij primitief reageren. Dat resulteerde nog in een stadionverbod én een taakstraf, nadat hij tegen toenmalig algemeen directeur Joost de Wit had gezegd dat hij diens vingers eraf zou snijden. Sportief viel het tegen, Vitesse bleef een subtopper. Eind 2013 communiceerde de club vrij onverwacht dat niet Jordania maar Alexander Chigirinsky de aandelen in 2010 al had overgenomen.

De overname leverde Vitesse wél spektakel op, met spelers als Wilfried Bony, Lucas Piazón en Jonathan Reis die in Arnhem neerstreken. 'Was het maar nooit gebeurd', zegt Van Roosmalen desondanks. 'Dat denk ik steeds vaker. Dan was Vitesse nog een echte club geweest. Nu wil die Rus (Valeriy Oyf, de huidige grootaandeelhouder, red.) de stadionhuur niet meer betalen. De man zegt miljardair te zijn. Ik vind Gelredome ook een kutstadion, maar je kunt toch wel gewoon betalen? Nee, Vitesse is er sinds 2010 niet beter op geworden.'

Lees de reconstructie van een van de meest opvallende overnames in de Nederlandse voetbalgeschiedenis in de nieuwe VI en op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.