Huntelaar is Bergkamp voorbij, persoonlijk record voor PSV'er De Jong

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 31sste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Huntelaar is Bergkamp voorbij, persoonlijk record voor PSV'er De Jong
Heracles Almelo
Heracles Almelo
2 - 1
sc Heerenveen
sc Heerenveen

• Brandley Kuwas werd de eerste speler sinds Marcel Brands in 1991 die nadat hij zijn eerste twee strafschoppen in de Eredivisie miste een derde penalty in de competitie nam. Kuwas was dit Eredivisie-seizoen direct betrokken bij negentien Eredivisie-doelpunten (9 goals, 10 assists), een persoonlijk seizoensrecord; Samuel Armenteros was namens Heracles voor het laatst bij meer Eredivisie-goals betrokken in één seizoen (20 – 19 goals & 1 assist in 2016/17).

• Heracles won 61,6 procent van de persoonlijke duels met SC Heerenveen, het hoogste percentage voor de ploeg in een Eredivisie-duel sinds 8 mei 2016 (66,7% tegen FC Groningen).

• SC Heerenveen kwam tot tien schoten op doel tegen Heracles en staat in totaal op honderd schoten tussen de palen in uitduels dit Eredivisie-seizoen, het werd na Ajax de tweede ploeg die dit aantal haalde.

• Sam Lammers werd de vierde Heerenveen-speler met elf uitdoelpunten in één Eredivisie-seizoen en de eerste sinds Alfred Finnbogason in 2013/14 (ook 11).

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

• FC Emmen pakte zeven punten uit de laatste drie Eredivisie-duels, het hoogste aantal in een reeks van drie wedstrijden voor de Emmenaren dit Eredivisie-seizoen.

• Sinds zijn Eredivisie-debuut in 2011 maakten alleen Luuk de Jong (51) en Mike Havenaar (25) meer kopgoals in de Eredivisie dan Michael de Leeuw (19).

• Riechedly Bazoer loste vijf schoten tegen Emmen, het hoogste aantal van alle spelers dit duel; de middenvelder loste in zijn laatste drie Eredivisie-duels in totaal zestien schoten, evenveel als in zijn voorgaande dertien wedstrijden in de Eredivisie.

• Geen doelman kreeg dit seizoen meer goals tegen van buiten het strafschopgebied dan David Jensen (10, gelijk met Warner Hahn, Alexei Koselev en Benjamin van Leer).

FC Groningen
FC Groningen
0 - 1
Ajax
Ajax

• FC Groningen verspeelde voor het eerst dit kalenderjaar punten in eigen huis en kwam voor het eerst sinds 2 september niet tot scoren in een thuisduel in de Eredivisie (toen 0-1 tegen PEC).

• Paul Gladon ging 24 luchtduels aan tegen Ajax (8 gewonnen, 16 verloren), het hoogste aantal voor een FC Groningen-speler in een Eredivisie-duel sinds Opta deze data bijhoudt (2010/11).

'Roofdier Huntelaar bracht gif op positieve en negatieve manier'

• Klaas-Jan Huntelaar maakte zijn 104de Eredivisie-goal voor Ajax, één meer dan Dennis Bergkamp; slechts zes spelers waren vaker trefzeker voor de Amsterdammers. Huntelaar werd de eerste speler van Ajax die als invaller scoorde én rood pakte in een Eredivisie-wedstrijd.

• Ajax hield voor het eerst sinds 24 november 2018 de nul in een uitwedstrijd in de Eredivisie en maakte een eind aan een reeks van acht uitduels op rij zonder een clean sheet.

Vitesse
Vitesse
4 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• Alexander Büttner pakte voor het eerst sinds zijn debuut op 15 maart 2008 een rode kaart in een Eredivisie-duel en zorgde voor de achtste rode prent voor Vitesse dit seizoen, het hoogste aantal in een Eredivisie-seizoen sinds Roda JC (10) en FC Groningen (9) in 2013/14. Vitesse werd de eerste club die een Eredivisie-duel met drie doelpunten verschil won na bij een gelijke stand rood te hebben gekregen sinds, wederom, Vitesse op 16 september 2012 (3-0 tegen FC Groningen na rood voor Jan-Arie van der Heijden).

• Bryan Linssen werd de eerste speler die drie keer scoorde op aangeven van dezelfde teamgenoot (Martin Ødegaard) in een Eredivisie-duel sinds Zakaria Bakkali voor PSV op 10 augustus 2013 (driemaal Jürgen Locadia).

• PEC Zwolle kreeg dit Eredivisie-seizoen dertien doelpunten tegen uit hoekschoppen (zondag 3), meer dan elk ander team en het hoogste aantal voor De Blauwvingers in een jaargang sinds de promotie in 2012.

• PEC Zwolle (72% balbezit) werd de eerste ploeg die vier goals tegen kreeg ondanks minimaal 71 procent balbezit in een Eredivisie-duel sinds Opta deze data bijhoudt (2010/11).

Feyenoord
Feyenoord
2 - 1
AZ
AZ

• Feyenoord pakte in de laatste vier seizoenen (sinds de aanstelling van Giovanni van Bronckhorst) alleen meer punten in de Eredivisie tegen Heracles Almelo (22) dan tegen AZ (19 – W6, G1, V1, net als tegen Vitesse en Willem II).

Robin van Persie maakte zijn zestiende Eredivisie-doelpunt van het seizoen, het laatste seizoen waarin hij meer competitiedoelpunten maakte was 2012/13 (26 voor Manchester United, ook 16 voor Fenerbahçe in 2015/16).

• Tyrell Malacia (19 jaar, 246 dagen) werd de jongste Feyenoorder met een Eredivisie-doelpunt in De Kuip sinds Tonny Vilhena in april 2014 (19 jaar, 114 dagen).

'Zoals verwacht had Feyenoord geen enkel probleem met AZ'

• Guus Til kwam voor het eerst in 67 basisplaatsen in de Eredivisie niet tot een balcontact in de vijandelijke zestien; Til noteerde tevens voor het eerst sinds oktober 2018 (uit tegen Ajax) geen enkele doelpoging in een Eredivisie-wedstrijd.

AZ verloor dit seizoen 25 punten na een voorsprong in de Eredivisie, een negatief clubrecord in een seizoen (vorige record: 24 in 1984/85).

VVV-Venlo
VVV-Venlo
4 - 1
De Graafschap
De Graafschap

• Peniel Mlapa is de eerste VVV-speler met minimaal twaalf goals in één Eredivisie-seizoen sinds Maurice Graef in het seizoen 1993/94 (14).

• VVV-Venlo boekte de grootste zege in de competitie sinds 22 september 2018 (3-0 tegen NAC Breda) en scoorde voor het eerst sinds 10 november 2012 vier keer in een thuisduel in de Eredivisie (toen 4-1 tegen Willem II).

• De goal van Furdjel Narsingh na 1 minuut en 8 seconden was de snelste Eredivisie-goal en voorsprong voor De Graafschap sinds 21 maart 2012; toen scoorde Soufian El Hassnaoui (1:05 tegen FC Twente).

• Azor Matusiwa won tegen VVV-Venlo vijftien persoonlijke duels en is in 2019 na Luuk de Jong (181) de speler met de meeste gewonnen persoonlijke duels in de Eredivisie (122).

Excelsior
Excelsior
1 - 1
Willem II
Willem II

• Excelsior wist voor het eerst sinds 17 oktober 2015 een nederlaag te voorkomen door een doelpunt in de blessuretijd van een Eredivisie-duel, toen pakte het door een treffer van Nigel Hasselbaink een punt tegen PSV (1-1).

• Ryan Koolwijk noteerde negentien balheroveringen tegen Willem II, een record voor een Excelsior-veldspeler in een Eredivisie-duel sinds Opta deze data bijhoudt (2010/11).

• Renato Tapia maakte zijn eerste Eredivisie-goal sinds 17 december 2017, toen namens Feyenoord tegen Sparta Rotterdam (0-7 winst); de middenvelder maakte twee Eredivisie-goals in Rotterdam: één op Woudestein en één op Het Kasteel.

• Alexander Isak kwam in 85 speelminuten tegen Excelsior tot slechts één schot; alleen tijdens zijn Eredivisie-debuut tegen FC Utrecht op 27 januari kwam de spits tot zo weinig doelpogingen in een Eredivisie-wedstrijd (1 in 30 minuten).

Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

• Fortuna Sittard en NAC Breda losten slechts zeven schoten voor rust, maar kwamen samen tot dertig doelpogingen in het tweede bedrijf, een record dit Eredivisie-seizoen in een tweede helft.

• Mark Diemers werd de eerste speler ooit met vier benutte strafschoppen voor Fortuna Sittard in een Eredivisie-seizoen (één meer dan Henk Duut in 1989/90 en Robert Roest in 1997/98). Hij loste zes schoten tegen NAC (3 op doel), het hoogste aantal voor een Fortuna-speler in een Eredivisie-duel dit seizoen.

• Mitchell te Vrede kwam voor het eerst sinds 22 december 2018 tot scoren in de Eredivisie, tussen die treffer en zijn doelpunt van zondag zaten 35 schoten die geen doelpunt opleverden; zijn zesde schot tegen Fortuna in dit duel was raak.

• Luka Ilic, die voor het eerst sinds 3 november een Eredivisie-duel in de basis begon, loste vijf schoten en creëerde vier kansen, in beide gevallen een persoonlijk record voor de Serviër (14 Eredivisie-duels).

PSV
PSV
3 - 1
ADO Den Haag
ADO Den Haag

• PSV maakte dit seizoen 22 competitiegoals na de 80ste minuut, meer dan elk ander team in een Eredivisie-seizoen; het oude record stond op naam van Vitesse in 2004/05 (21).

• Geen speler gaf dit Eredivisie-seizoen meer assists als invaller dan Cody Gakpo (4, net als David Neres). Sinds 2002/03 (begin assist-data Opta) is Gakpo de enige PSV-speler met minimaal vier assists als invaller in een Eredivisie-seizoen.

• Luuk de Jong maakte zijn 27ste competitietreffer van het seizoen, een persoonlijk Eredivisie-record voor de speler van PSV.

Luuk de Jong: 'Dat quotering nog zo hoog is, is eigenlijk wel apart'

• ADO Den Haag wist slechts één schot op doel te noteren tegen PSV (5 in totaal): het doelpunt van Tomás Necid in de 88ste minuut. Necid werd de derde ADO Den Haag-speler met vier goals als invaller in een Eredivisie-seizoen, na Marcel Lindenaar in 1989/90 (4) en Geert den Ouden in 2004/05 (5).

• De basisopstelling van ADO Den Haag tegen PSV was gemiddeld 29 jaar en 281 dagen oud, de oudste basiself ooit van de club in een Eredivisie-wedstrijd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.