Huntelaar bewijst Bayern goede dienst in Kohlenpott-derby

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 een punt bezorgd in de derby tegen Borussia Dortmund: 2-2. De 76-voudig international liet met een feilloze penalty zien nog altijd belangrijk te kunnen zijn voor zijn club, waar hij de laatste tijd – net als bij het Nederlands elftal – ter discussie stond. Die gelijkmaker had ook directe gevolgen voor de Duitse titelstrijd.

Huntelaar begon de laatste twee competitieduels nog op de bank, maar trainer André Breitenreiter had tegen Dortmund weer een basisplaats in petto voor zijn aanvoerder. Dat betaalde zich uit toen Schalke eigenlijk leek af te stevenen op de derde nederlaag in de laatste vier duels. Sokratis Papastathopoulos veroorzaakte een strafschop met een overtreding op de Oranje-international. De 32-jarige spits ging zelf achter de bal staan en schoof de bal koelbloedig in de hoek.

Dortmund-trainer Thomas Tuchel betaalde daarmee de prijs voor het uit de basis houden van vaste krachten als Pierre-Emerick Aubameyang, Ilkay Gündogan, Henirkh Mkhitaryan en Marco Reus met het oog op de Europa League-return tegen Liverpool. Aanvankelijk was het daardoor vooral de nieuwe generatie die tijdens de Kohlenpott-derby de aandacht op zich vestigde. Zo was de zeventienjarige Christian Pulisic twee keer dicht bij de openingsgoal voor BVB.

Klaas-Jan Huntelaar maakte zijn dertiende doelpunt van het seizoen door Dortmund-doelman Roman Bürki de verkeerde hoek in te sturen.

Namens Schalke was Leroy Sané in de doelpuntloze eerste helft het gevaarlijkst geweest met een schot tegen de paal. In de 51ste minuut vond een harde knal van de twintigjarige aanvaller wel het net, toen Roman Bürki een voorzet van Júnior Caiçara voor zijn voeten stompte. Dortmund begon echter beter aan de tweede helft. Shinji Kagawa plaatste de bal twee minuten eerder vol gevoel in de kruising en vijf minuten na de 1-1 kopte Matthias Ginter raak bij een vrije trap.

Tuchel had toen ook al Henrikh Mkhitaryan ingebracht om te voorkomen dat de achterstand van vijf punten in de Bundesliga op Bayern München verder zou groeien. De Armeense spelmaker liet zich meteen gelden met een snoeiharde vrije trap, maar miste na de gelijkmaker van Huntelaar een dot van een kans. Ook de clubtopscorer Aubameyang had als invaller in het laatste kwartier niet de scherpte om Dortmund de vierde zege op rij te schenken. Max Meyer kopte nog over voor Schalke.

Het betekent niet alleen dat Bayern met zeven punten meer en nog vijf duels te gaan een voorschot kan nemen op de Duitse titel, maar ook dat Schalke evenveel punten heeft (45) als de drie andere ploegen die strijden om de vierde plek in de voorronden van de Champions League. En dat juist Huntelaar daarvoor verantwoordelijk was, zal hem tevreden stemmen. Ook bij Oranje is hij zijn basisplaats immers niet meer zeker. The Hunter liet zondag zijn voeten weer eens spreken.