Hugo Sánchez nieuwe bondscoach van Mexico

Hugo Sánchez is de nieuwe bondscoach van Mexico. Hij is de opvolger van Ricardo Lavolpe, die na het WK bedankte voor El Tri en naar Boca Juniors vertrok.

Hugo Sánchez nieuwe bondscoach van Mexico

Dat uitgerekend Sánchez de functie van Lavolpe overneemt is opmerkelijk, want de inmiddels 48-jarige legende was lange tijd een van de grootste criticasters van de Argentijnse trainer, onder meer omdat Lavolpe enkele tot Mexicanen genaturaliseerde spelers opstelde. De Mexicaanse bond (FMF) maakte donderdag de benoeming bekend: 'De FMF heeft unaniem besloten dat el Señor Hugo Sánchez Márquez verantwoordelijk is de Mexicaanse selectie te leiden.' Tot en met het WK van 2010 is Sánchez de baas.

Bondsvoorzitter Decio de Maria voegde daaraan toe dat de andere kandidaat, de Argentijn Américo Gallego, zich had teruggetrokken 'in het belang van het Mexicaanse voetbal'.

Sánchez is de bekendste Mexicaanse voetballer aller tijden. Hij begon zijn loopbaan bij Pumas UNAM en speelde onder meer zeven seizoenen voor Real Madrid. In dienst van De Koninklijke kroonde hij zich liefst vijf keer tot topscorer van de Primera División. In 1990 vestigde hij zelfs een record met 38 doelpunten, goed voor winst van de Europese Gouden Schoen.

Namens Mexico nam hij deel aan drie WK's, die van 1978, 1986 en 1994. In totaal kwam hij meer dan zeventig keer in actie voor Los Tricoloros en scoorde Hugol liefst 47 keer. Reden genoeg voor de Mexicanen om el niño de oro (het gouden kind) uit te roepen tot de beste Mexicaanse voetballer van de twintigste eeuw.

Als coach werkte hij voor Pumas en Necaxa. Met de eerste club veroverde hij twee keer de Mexicaanse titel, bij die laatste club stond de zeer opvliegende trainer nog onder contract.

Bekijk hier al onze video's