Horrorstart maakt halve finale voor Jong Oranje het eindpunt

Jong Oranje is donderdag gestrand in de halve finale van het EK Onder-21. Een dramatische start tegen de Duitse beloftes kwam de ploeg van Erwin van de Looi niet meer te boven.

Nederland O21
1 - 2
Duitsland O21

In de groepsfase was het Duitsland geweest dat op de valreep een dreigende nederlaag tegen Nederland had voorkomen, met de teleurstelling bij Jong Oranje als resultaat. In de halve finale sloegen de oosterburen tegen Jong Oranje in de openingsfase keihard toe, met de ontluistering bij Jong Oranje als resultaat.

Binnen een halve minuut werd de eerste tik uitgedeeld. Op aangeven van Lukas Nmecha legde Florian Wirtz de Nederlandse kwetsbaarheid bloot. Zonder dat Nederland de bal had geraakt, lag die al achter doelman Justin Bijlow.

Nauwelijks bekomen van deze dramatische start volgde de volgende klap. In de achtste minuut was het andermaal de grote belofte van Bayer Leverkusen die profiteerde van de organisatorische wanorde bij Nederland.

Op een grote kans voor Justin Kluivert na was Jong Oranje in de eerste 45 minuten niet bij machte iets van herstelwerkzaamheden te verrichten. De Nederlandse beloftes mochten van geluk spreken dat de schade niet nog groter was bij rust. Mërgim Berisha raakte uit een vrije trap de paal, zoals hij dat ook na rust twee keer deed.

In de tweede helft toonde Jong Oranje wat tekenen van herstel. Na ruim een uur werd daarbij een zeer welkome helpende hand geboden. Doelman Finn Dahmen, die in de groepswedstrijd tegen Nederland ook al in de fout was gegaan, verkeek zich op een ogenschijnlijk onschuldig schot van Perr Schuurs; 1-2.

Dat steuntje in de rug bood nieuwe hoop voor Nederland. Een wonderbaarlijke ontsnapping bleef in Szekesfehervar achterwege voor de ploeg van Van de Looi, ook omdat de 2-2 van Myon Boadu in de 85ste minuut (terecht) wegens buitenspel werd afgekeurd.

In de finale krijgt Jong Duitsland zondag te maken met Jong Portugal, dat eerder op de avond afrekende met titelhouder Spanje.