Hopen op Japanse primeur: krijgt Ajax zijn eigen Honda of Ono?

Reacties

Shinji Ono werd afgelopen zondag nog in het zonnetje gezet door Feyenoord tijdens De Klassieker, maar Ajax kent geen Japanse historie. Daar hopen de Amsterdammers verandering in te brengen, nu een samenwerking met Gamba Osaka op poten is gezet.

Hopen op Japanse primeur: krijgt Ajax zijn eigen Honda of Ono?
© Pro Shots

Ajax maakte in maart al melding van het partnership, deze week vond in Amsterdam de eerste ontmoeting plaats met vertegenwoordigers van de Japanse club. Die hoopt iets op te kunnen steken van de scouting en de manier waarop Ajax spelers opleidt, op zijn beurt denkt directeur voetbal Marijn Beuker ook te kunnen profiteren van de samenwerking met Gamba Osaka.

'Zij zijn op zoek naar de geheimen van de Ajax-visie. Die zullen wij met hen delen. Wij hopen op hun beurt ons scoutingsnetwerk te vergroten en onze aantrekkingskracht richting Gamba Osaka. Hopelijk zien we ooit ook een Japanse speler bij ons in het eerste elftal', vertelt Beuker op het clubkanaal. Het zou een primeur betekenen, want nooit eerder speelde er een Japanner voor Ajax.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat gegeven alleen is al vrij opmerkelijk, aangezien er sinds de komst van Ono naar De Kuip - nu ruim twintig jaar geleden - al meer dan twee elftallen aan Japanners in de Eredivisie uitkwamen. Bij Feyenoord flitste later Ryo Miaichi nog een seizoen over de vleugel, terwijl Ayase Ueda vorig seizoen de recordaankoop werd. En VVV-Venlo haalde ooit Keisuke Honda en Maya Yoshida naar Nederland.

Zo zijn er veel meer spelers uit Japan te verzinnen die door de jaren heen naam maakten in Eredivisie, maar bij Ajax nog nooit. Ook Aziaten streken zelden neer in Amsterdam. Alleen de Zuid-Koreaan Hyun-Jun Suk debuteerde ooit in de hoofdmacht, nadat hij kwam aanwaaien bij een training. Dat terwijl PSV bijvoorbeeld ook grote successen beleefde met Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee als basiskrachten.

Als het aan Beuker ligt, komt daar dus snel verandering in. En de samenwerking met Gamba biedt Ajax meer mogelijkheden. 'Dit zegt iets over de aantrekkingskracht die we hebben met betrekking tot het vinden van talent over de hele wereld. Japan is een heel interessante markt, op deze manier vestigen we ons daar meer en kunnen we op zoek gaan naar spelers die ons hier kunnen helpen.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.