Hoopgevende rol Ziyech op spannende bekeravond voor Chelsea

Chelsea heeft in de achtste finale van het League Cup-toernooi met veel moeite afgerekend met Southampton. Hakim Ziyech vertolkte eindelijk weer een belangrijke rol bij The Blues.

Chelsea
Chelsea
ns
1 - 1
Southampton
Southampton

Een halve week na de indrukwekkende 7-0 zege op Norwich City wisselde Thomas Tuchel meer dan de helft van zijn basisploeg. Het rouleren door de Chelsea-manager leverde tegen Southampton zoals verwacht een kans op voor Ziyech, die net als Ross Barkley als aanvallende middenvelder speelde achter spits Kai Havertz. Chelsea was op Stamford Bridge de bovenliggende partij, maar had meer moeite om grote kansen te creëren dan afgelopen zaterdag tegen de club van Tim Krul.

Desondanks was de 1-0 op slag van rust zeker verdiend. Voor Ziyech was het na moeizame periode erg prettig dat hij een belangrijke rol had bij dat doelpunt. Uit een corner van de linkspoot kopte Havertz raak. Ziyech was op 11 augustus in het duel met Villarreal om de Europese Super Cup voor het laatst direct betrokken geweest bij een doelpunt. Kort na zelf te hebben gescoord, viel de ex-Ajacied in dat duel uit met een schouderblessure. Volgens Tuchel wordt Ziyech nu nog altijd gehinderd door schouderklachten. 'Tot op de dag van vandaag heb ik niet het gevoel dat hij honderd procent pijnvrij is in zijn schouder', zei de Chelsea-manager vorige week over de vormdip van Ziyech.

Ziyech werd tegen Southampton in de 67ste minuut gewisseld voor Mason Mount. Southampton had op dat moment al gelijk gemaakt via Che Adams. Het lukte de bezoekers daarna om Chelsea van scoren te houden, waardoor de beslissing viel in een strafschoppenreeks. Southampton-aanvaller Theo Walcott was daarin de eerste die miste, maar zag kort daarna ook Mount falen vanaf elf meter. Een misser van William Smallbone brak The Saints uiteindelijk wel op. Zo bekerde Chelsea door naar de kwartfinale van het toernooi dat al vier keer op rij werd gewonnen door Manchester City.

Arsenal
Arsenal
2 - 0
Leeds United

Na een slechte start van het nieuwe seizoen met drie nederlagen op rij in de Premier League tankte Arsenal in de voorbije weken vertrouwen. Op 28 augustus was voor het laatst verloren door The Gunners. Mikel Arteta wilde het goede gevoel vasthouden en koos voor een sterke ploeg voor de wedstrijd tegen Leeds United in het tweede bekertoernooi van Engeland, al werd Pierre-Emerick Aubameyang wel een vrije avond gegund.

In de vermakelijke wedstrijd in Noord-Londen werd de score in de 55ste minuut geopend. Calum Chambers was daarbij de gevierde man bij Arsenal, nadat hij luttele seconden eerder was ingevallen voor voormalig Leeds-verdediger Ben White. Chambers kopte uit een hoekschop raak. Hij had daarbij het geluk dat doelman Illan Meslier achter de doellijn was beland en de bal pas stopte net voorbij de lijn.

Het was een oude bekende van de bezoekers die de wedstrijd daarna in het slot gooide. Eddie Nketiah speelde in de eerste helft van het seizoen 2019/20 op huurbasis voor Leeds United en scoorde dinsdagavond in de 69ste minuut tegen zijn oude club. De spits profiteerde van defensief geklungel en maakte zo zijn tweede goal van het seizoen: 2-0. Crysensio Summerville viel direct daarna in, maar de voormalige Feyenoorder kon de spanning ook niet meer terugbrengen.