Hoofdrol Van der Vaart, maar geen winst voor HSV

Hamburger SV gaf tegen Borussia Mönchengladbach de zege uit handen. Rafael van der Vaart scoorde, miste een strafschop en zag zijn ploeg tegen tien man de winst weggeven.

Borussia Mönchengladbach - Hamburger SV 2-2Rafael van der Vaart opende op bijzonder fraaie wijze de score. Hij schoot na ruim twintig minuten de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied met links in de linkerbovenhoek nadat Heiko Westerman de bal had doorgekopt. Het was voor Van der Vaart zijn dertigste treffer in dienst van HSV en zijn eerste goal voor de Hamburgers sinds mei 2008.

Een kwartier later maakte Martin Stranzl gelijk. De Oostenrijker kopte een door Havard Nordtveit voorgegeven hoekschop knap in. Artjoms Rudnevs liet HSV rusten met een voorsprong. Op slag van rust knikte hij een voorzet van Milan Badelj in.

Na de pauze liet Van der Vaart na het duel voortijdig te beslissen. Stranzl (die met rood moest vertrekken) bracht Ivo Ilicevic ten val, waarna de teruggekeerde middenvelder de toegekende strafschop tegen de paal schoot.

Luuk de Jong werd na 58 minuten gewisseld bij Gladbach. Het slotoffensief leverde Gladbach (met een man minder) zowaar een gelijkspel op. Alvaro Dominguez kopte een voorzet van Juan Arango in de blessuretijd in. Hannover 96 – 1. FC Nürnberg 4-1Bij Hannover zette de Hongaar Szabolcs Huszti een zeer opmerkelijke reeks voort. Door in de eerste helft een assist voor Lars Stindl (1-0) te verzorgen en zelf de 2-0 voor zijn rekening te nemen was hij op dat moment betrokken bij de laatste negen goals – in totaal scoorde de ploeg tot en met de 2-0 dit seizoen tien keer – van Hannover. Zes keer bereidde hij daarbij een goal voor en drie keer haalde hij zelf de trekker over.

Mede door de riante en vroege voorsprong kon Hannover het duel gemakkelijk uitspelen. Didier Ya Konan bepaalde na rust met twee treffers de stand op 4-0. Bij die laatste goal was Huszti nog maar eens de aangever. Timothy Chandler redde de eer voor Nürnberg. Hannover, Europa League-opponent van FC Twente, draait met tien punten uit vijf optredens bovenin mee in Duitsland, terwijl Nürnberg met zeven punten middenmoter is. Overigens toonde Hannover zich woensdag uiterst effectief: de eerste vier pogingen op doel werden omgezet in een treffer.

1. FC Augsburg – Bayer Leverkusen 1-3Bij Augsburg startte een zeer opvallende defensie. De Nederlander Paul Verhaegh (oud-Vitesse en FC Den Bosch) kreeg assistentie van Ragnar Klavan (ex-Heracles en AZ), Gibril Sankoh (ex-FC Groningen) en Marcel de Jong (voormalig Roda JC Kerkrade). De 'Eredivisie-defensie' kon geen potten breken.

Binnen een helft stond Augsburg achter met 0-3 door goals van Stefan Kiessling, Philipp Wollscheid en Andre Schürrle. In de tweede helft kwam die voorsprong niet meer in gevaar ondanks de aansluitingstreffer van Tobias Werner. Leverkusen is middenmoter met zeven punten en Augsburg blijft laatste met een schamel puntje.

Overige uitslagenVfB Stuttgart - 1899 Hoffenheim 0-3SC Freiburg - Werder Bremen 1-2 Foto: VI Images