Hoofdrol Memphis en rentree Fati: Barça beëindigt pijnlijke serie

Barcelona heeft zondag een einde gemaakt aan een serie van drie thuisnederlagen op rij. Memphis Depay speelde een uitstekende wedstrijd en wees zijn ploeg met een fraai doelpunt de weg naar een overwinning op Real Mallorca en daarmee de tweede plaats in La Liga.

Barcelona
Barcelona
2 - 1
Real Mallorca

Bij Barcelona had Xavi voor het eerst sinds 18 april weer een basisplaats ingeruimd voor Memphis. De Oranje-international was de vervanger van de niet helemaal fitte Ousmane Dembélé en verscheen net als Frenkie de Jong aan de aftrap. Verder maakten Ansu Fati en Samuel Umtiti na lang blessureleed hun rentree in de wedstrijdselectie.

Normaal gesproken is een thuiswedstrijd van Barça 'een eentje', maar de laatste drie thuiswedstrijden van de Blaugranas eindigden allemaal in een nederlaag. Uitgerekend Memphis brak de ban in Camp Nou. De 28-jarige aanvaller had een fraaie controle in huis na een diepe bal van Jordi Alba en passeerde doelman Sergio Rico met een lage volley (1-0). Met zijn twaalfde doelpunt ging Memphis ploeggenoot Pierre-Emerick Aubameyang weer voorbij als clubtopscorer.

Piqué en Busquets
Toch was er ook chagrijn bij de gastheren. Gerard Piqué kreeg al in de openingsfase last van zijn lies en moest zich nog voor rust laten vervangen door Eric García. Het was die andere routinier, Sergio Busquets, die de score na tien minuten in de tweede helft verdubbelde. Met zijn linkervoet schoot de middenvelder de bal in de rechterbenedenhoek buiten het bereik van Rico (2-0).

Camp Nou veerde een kwartier voor tijd opnieuw op. Niet voor het derde doelpunt, maar voor de langverwachte rentree van Fati. De negentienjarige aanvaller kwam sinds 6 oktober vorig jaar niet meer in actie vanwege een hamstringblessure en kwam tegen Mallorca binnen de lijnen voor pas zijn zesde competitieduel van het seizoen.

Ruim tien minuten voor tijd liet Antonio Raíllo Barça schrikken. De verdediger dook bij een indraaiende vrije trap op tussen García en Ronald Araújo en tikte de bal met zijn bovenbeen achter doelman Marc-André ter Stegen (2-1). De eilandbewoners slaagden er niet meer in om een punt uit het vuur te slepen, waardoor Barça de tweede plaats weer overneemt van Sevilla. Mallorca blijft op de veilige zestiende plaats staan.