Hoffenheim en Leverkusen nemen 'gepast' afscheid van gehate maandagduels

Reacties

De Bundesliga heeft officieel afscheid genomen van de maandagavondwedstrijden. Het treffen tussen 1899 Hoffenheim en Bayer Leverkusen was voorlopig het allerlaatste duel dat werd gespeeld op het door supporters zo gehate tijdstip. Het werd bepaald geen gala-afscheid.

Hoffenheim en Leverkusen nemen 'gepast' afscheid van gehate maandagduels
© Pro Shots
1899 Hoffenheim
1899 Hoffenheim
0 - 0
Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen

In aanloop naar het seizoen 2017/18 ging de gevreesde kogel door de kerk in Duitsland: vijf keer per jaargang zou er een Bundesliga-wedstrijd worden afgewerkt op maandagavond, 20.30 uur. Dat besluit leidde direct tot een storm van kritiek van supporters van vrijwel alle clubs. Rondom de wedstrijd Eintracht Frankfurt - RB Leipzig (de allereerste maandagwedstrijd) kwamen de fans al met flinke protesten. Daardoor moest de aftrap worden uitgesteld, en ook de tweede helft begon later omdat er een karrevracht aan tennisballen het veld op werd gegooid.

Een week later stond ook Borussia Dortmund - FC Augsburg in het teken van protesten, zoals eigenlijk bij alle maandagduels het geval was. In november zwichtte de Duitse voetbalbond dan toch voor de kritiek, zoals eerder al in Spanje was gebeurd. Met ingang van het seizoen 2021/22 zouden er géén Bundesliga-wedstrijden meer worden gespeeld op maandag, zo werd besloten.

Bij het duel tussen FSV Mainz 05 en SC Freiburg hielden fans in april 2018 bordjes omhoog om hun afkeer van de maandagduels duidelijk te maken.
© Pro Shots
Bij het duel tussen FSV Mainz 05 en SC Freiburg hielden fans in april 2018 bordjes omhoog om hun afkeer van de maandagduels duidelijk te maken.

Dat is volgend seizoen, en in de laatste weken van het huidige seizoen staan er geen Montagsspielen meer op de rol, waardoor Hoffenheim - Leverkusen de allerlaatste was. Dat gebeurde overigens zonder Nederlanders in de basis: Melayro Bogarde moest bij de thuisploeg vanaf de bank starten, bij de bezoekers gold hetzelfde voor Daley Sinkgraven en Jeremie Frimpong. Laatstgenoemde mocht twintig minuten voor tijd invallen, maar kon niets meer veranderen aan de tussenstand.

Die tussenstand was overigens 0-0, wat dus ook de uitslag na negentig minuten was. Leverkusen was wel iets beter geweest, maar kon uiteindelijk geen gaatje vinden in de verdediging van het tandeloze Hoffenheim. En daarmee heeft het fenomeen 'maandagavondwedstrijd' in Duitsland een (in de ogen van de zeer kritische supporters) passend en terecht afscheid gekregen: een vaarwel zonder enige vorm van opsmuk. 'Opgeruimd staat netjes', zo zal de gemiddelde conclusie luiden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.