Hoe Parma weer de harten van voetbalfans steelt

Reacties

Het geel-blauwe tenue van Parma is dit seizoen weer in de Serie A te zien na drie jaar afwezigheid en de terugkeer van de voormalig topclub doet menig voetballiefhebber glimlachen. De status die de club in de jaren '90 van de vorige eeuw verwierf zal het mogelijk nooit meer bereiken, maar de Serie A heeft weer wat extra panache gekregen.

Hoe Parma weer de harten van voetbalfans steelt

In 2015 werd Parma failliet verklaard. De clubnaam moest worden aangepast, het logo werd veranderd. Maar de clubkleuren bleven. De fans ook. Zo was het mooie Parma-tenue op het vierde niveau van Italië te bewonderen, in propvolle stadions van amateurclubs. Het verhaal van de wonderlijke promoties is bekend. In drie jaar tijd wist Parma zich weer omhoog te werken tot het hoogste niveau.

Beleid

Met een reeks promoties komt een groot probleem om de hoek kijken. De professionaliteit van de club moet immers meegroeien richting het huidige niveau. Zie het als de amateurs van Quick Boys die de komende seizoenen dusdanig goed voetballen, dat promotie naar de Eredivisie wordt afgedwongen. Gelukkig kan Parma teren op een hondstrouwe achterban, een klassiek stadion met een prima capaciteit en de juiste mensen op de juiste plek.

De beleidsbepalers van de club die in 1995 en 1999 de UEFA Cup won, hebben slim ingekocht voor het huidige seizoen. Clubicoon Alessandro Lucarelli ging afgelopen zomer samen met zijn rugnummer met pensioen en liet voor het eerst in lange tijd een gat vallen in de defensie. Een groot deel van de selectie was goed genoeg voor voetbal op de lagere niveaus, maar de Serie A is andere koek met al die topclubs die Juventus van de troon willen stoten.

Alessandro Lucarelli bleef Parma trouw na het faillissement in 2015 en loodste de club als aanvoerder terug naar de Serie A.
Alessandro Lucarelli bleef Parma trouw na het faillissement in 2015 en loodste de club als aanvoerder terug naar de Serie A.

Het grote voordeel van Parma is de vastigheid buiten het elftal om. Roberto D'Aversa zit al sinds 2016 op de stoel van de trainer en kreeg na promotie naar de Serie A een flinke opwaardering van het contract. Een betrokken consortium heeft de macht gegrepen bij Parma, met een echt Parmezaans bedrijf aan het hoofd. Barilla begon in 1877 als kleine bakkerszaak in Parma en is inmiddels uitgegroeid tot een multinational. De zakenlui uit de stad tussen Milaan en Bologna in blijken zeer trouwe partners voor Parma.

Tactiek

Parma heeft goed gekeken naar de tegenstand in de Serie A en heeft een tactisch plan ontwikkeld, gebaseerd op defensieve zekerheid. Dat in combinatie met snelle uitbraken is een succesvol recept voor een gepromoveerde club. Het is te zien aan de resultaten: Parma kreeg in slechts twee van de negentien duels meer dan twee goals tegen. Zelfs tegen het opnieuw ongenaakbare Juventus werd er met maar 1-2 verloren.

Met huurling Roberto Inglese en grote naam Gervinho heeft Parma de juiste spelers gehaald om aanvallend snel te kunnen schakelen, achterin is veteraan Lucarelli vervangen met de net zo ervaren Bruno Alves. Via de in Almere geboren Alessio Da Cruz heeft Parma ook een Nederlands tintje, maar de ex-speler van FC Twente en FC Dordrecht krijgt bijzonder weinig speeltijd dit seizoen.

Spelersprofiel

Alessio da Cruz


Alessio da Cruz
Geboortedatum:
18 januari 1997
Leeftijd:
27
Geboorteplaats:
Almere
Nationaliteit
Kaapverdische Eilanden
Lengte:
1,84 m
Gewicht:
74 kg
Huidige club:
Fortuna Sittard

Zaterdag wacht de volgende test voor Parma, dat in eigen huis AS Roma treft. Het feit dat de formatie uit Noord-Italië de hoofdstedelingen voorbij gaat bij een overwinning, zegt genoeg over hoe slecht AS Roma draait dit seizoen. Maar het zegt natuurlijk ook wat over de prestatie van Parma.

De Serie A heeft er weer een cultclub bij en zoals het dit seizoen gaat lijkt het er sterk op dat ook volgend jaar Parma vertegenwoordigd is op het hoogste niveau in Italië. Wie weet hoe de club er over vijf jaar voorstaat.

Uit 1999: hoeveel sterren herken jij?
Uit 1999: hoeveel sterren herken jij?
Parma
Parma
0 - 2
AS Roma
AS Roma

Bekijk alle wedstrijden in speelronde negentien van de Serie A

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Parma
Meer over Parma
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.