Hoe Luuk de Jong nu al imponeert in La Liga

Reacties

Hij mislukte in het verleden bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United, maar bij PSV richtte Luuk de Jong zich weer helemaal op. Deze zomer verdiende hij een transfer naar Sevilla. Is drie keer scheepsrecht voor de spits? Het begin is daar.

Hoe Luuk de Jong nu al imponeert in La Liga

Voor 12,5 miljoen euro durfde Sevilla de gok met De Jong wel aan. De targetman is een stuk ouder, volwassener en ook beter dan toen hij het tussen 2012 en 2014 in het buitenland probeerde. Zijn transfersom, een soort bedankje van PSV voor bewezen diensten, is in de huidige voetbalwereld bovendien een schijntje te noemen. Voor de zekerheid haalde Sevilla er met Munas Dabbur voor 17 miljoen euro wel direct een geduchte concurrent bij voor de Nederlander.

Luuk de Jong probeerde het al twee keer eerder in het buitenland, maar flopte bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United.
Luuk de Jong probeerde het al twee keer eerder in het buitenland, maar flopte bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United.

De 28-jarige De Jong rekende in de voorbereiding direct af met Dabbur en lijkt de vaste spits te zijn in de plannen van trainer Julen Lopetegui. Kijkend naar de eerste twee wedstrijden van het seizoen is dat niet gek. Lopetegui wil verzorgd voetbal spelen met Sevilla en heeft een voorkeur voor spel over de vleugels. De Jong is dan bij uitstek de man om de voorzetten binnen te koppen. Bij PSV bewees hij, ook in de Champions League, bij de betere koppers van Europa te horen.

Daar is men in Spanje inmiddels ook achter. De kritieken in de media zijn lovend, De Jong lijkt dit keer echt klaar om zijn kwaliteiten ook in het buitenland tot uiting te laten komen. De Oranje-international gaf in zijn eerste twee wedstrijden vooral in de lucht zijn visitekaartje af. Hij ging liefst 29 kopduels aan, meer dan welke speler dan ook in La Liga. Van die luchtduels won hij er liefst negentien en ook dat heeft dit seizoen nog niemand hem nagedaan.

Speler Kopduels Kopduels gewonnen
Luuk de Jong 29 19
Chimy Avila 27 13
Kike García 26 14
Álvaro Morata 24 15
Youssef En-Nesyri 23 8
Iddrisu Baba 21 15
Raúl García 21 14
Aridane Hernández 21 13
Ante Budimir 19 12
David García 19 11

Wat er nog aan ontbreekt zijn doelpunten. Hoewel De Jong bij uitstek een spits is die ook van grote waarde kan zijn zonder te scoren, kijkt uiteindelijk elke trainer naar de statistieken. In de eerste twee duels is het de aanvalsleider van Sevilla nog niet gelukt om te scoren, terwijl hij al drie grote kansen kreeg. Omdat twee van die kansen uiteindelijk via een medespeler alsnog een doelpunt opleverden, lijkt De Jong voorlopig zeker van zijn plek.

Toch is concurrentie onderweg. Dabbur, in Oostenrijk een ware doelpuntenmachine, heeft de strijd verloren en ontbrak de eerste wedstrijden zelfs in de wedstrijdselectie. De international van Israël zou alweer mogen vertrekken van Lopetegui, die vindt dat Dabbur een mindere versie is van De Jong. Internazionale heeft interesse. Als nieuwe concurrent voor De Jong heeft het kooplustige Sevilla Mariano Díaz in beeld. De 26-jarige spits is bij Real Madrid geflopt en mag daar vertrekken. Hij is een minder aanspeelpunt dan De Jong, een mindere kopper, minder teamspeler en minder leider. Maar Díaz heeft in het verleden wel aangetoond een echte goalgetter te zijn. Ook op het niveau waar De Jong eerder faalde.

De komst van Díaz zou de ultieme test betekenen voor De Jong. Blijft hij de eerste spits van Sevilla en gaat hij zijn doelpunten meepikken in La Liga, dan zou het zomaar kunnen dat De Jong ook voor bondscoach Ronald Koeman plotseling meer wordt dan slechts een pinchitter bij het Nederlands elftal. Vrijdagavond, thuis om 20.00 uur tegen Celta de Vigo krijgt De Jong weer de kans om zijn naam voor het eerst op een Spaans scorebord te krijgen.

Vr 30 aug. 2019

Za 31 aug. 2019

Zo 1 sep. 2019

Bekijk hier al onze video's
Meer Sevilla
Meer over Sevilla
Meer L. de Jong
Meer over L. de Jong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.