Hoe Lingard zijn comeback inleidde en het ongelijk van Solskjaer bewees

Reacties

Jesse Lingard maakte dit seizoen vijf doelpunten in de Premier League en had daar slechts zeven wedstrijden voor nodig. Het opmerkelijke is dat hij al zijn competitieduels in het nieuwe jaar afwerkte, want voor zijn tijdelijke overstap naar West Ham United zat Lingard diep in de put. Drie maanden later maakt hij weer deel uit van de Engelse selectie en ziet de toekomst van de aanvaller er heel anders uit.

Hoe Lingard zijn comeback inleidde en het ongelijk van Solskjaer bewees
© Pro Shots

Op 30 januari werd het verlossende bericht naar buiten gebracht: West Ham bereikte een akkoord met Manchester United over het huren van Lingard. Het kind van de club, dat al in 2000 in de jeugdopleiding van The Red Devils belandde, was weer toe aan een tijdelijk vertrek.

Zoals veel talenten bij een Engelse topclub duurde het lang voor Lingard definitief doorbrak in Manchester. Hij werd viermaal verhuurd (aan Leicester City, Birmingham City, Brighton & Hove Albion en Derby County) voordat hij onder manager Louis van Gaal zijn kansen kreeg in de Premier League. Lingard was in het seizoen 2015/16 belangrijk met doelpunten tegen onder andere Newcastle United en Chelsea en niet lang daarna volgde ook een eerste oproep voor het nationale elftal van Engeland.

Jesse Lingard speelde in het seizoen van zijn doorbraak tegen onder andere PSV in de Champions League.
© Pro Shots
Jesse Lingard speelde in het seizoen van zijn doorbraak tegen onder andere PSV in de Champions League.

De carrière van Lingard zat in de lift, maar de Engelse aanvaller kreeg steeds minder speeltijd richting 2021. Dit seizoen kreeg hij zelfs geen enkele seconde in de Premier League onder manager Ole Gunnar Solskjaer. Een verhuurperiode was de beste oplossing voor club en speler. Lingard ging immers gebukt onder het gebrek aan speeltijd op Old Trafford. Dit vertelde hij in een openhartig interview met BBC.

'Het was een moeilijke periode voor de huurdeal. Het voelde alsof ik een kans verdiende bij Manchester United, maar diep van binnen wist ik dat een vertrek de beste optie was', lucht Lingard zijn hart tijdens de interlandperiode. 'Het was zwaar. Je traint de hele week en leeft toe naar een wedstrijd. Om dan niet geselecteerd te worden is moeilijk voor elke speler. Het was erg makkelijk voor mij geweest om gewoon op te geven en in te storten.'

Dat Engeland door de coronacrisis in lockdown ging, hielp Lingard eerst niet. Zonder persoonlijke steun van familie moest hij zich door een zware periode heen vechten. De lockdown bracht Lingard echter ook wat goeds, want hierdoor had hij de tijd om terug te denken aan betere periodes. 'Ik ben tijdens de lockdown gewoon eens wat wedstrijden terug gaan kijken. Wedstrijden waarin ik goed speelde voor Engeland en Manchester United. Gewoon om weer dat vuur in me te krijgen.'

De lach is terug bij Jesse Lingard.
© Pro Shots
De lach is terug bij Jesse Lingard.

Bij West Ham is Lingard inmiddels niet meer weg te denken. Met vijf goals en drie assists heeft hij eraan bijgedragen dat de club verrassend lang meedoet in de strijd om Europees voetbal. Zijn goede prestaties leverden hem een terugkeer bij The Three Lions op en bondscoach Gareth Southgate koos zelfs voor Lingard in de kwalificatiewedstrijd tegen San Marino. De Man Utd-banneling zette zijn stijgende lijn voort met een assist in de 5-0 overwinning, Lingard krijgt in de resterende wedstrijden tegen Albanië en Polen mogelijk weer een kans om zichzelf te laten zien aan Solskjaer en de rest van Engeland.

Engeland in de huidige interlandperiode


Do 25 mrt. 2021

Zo 28 mrt. 2021

Wo 31 mrt. 2021

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep I WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
10
8
2
0
39-3
+36
26
2
Polen
10
6
2
2
30-11
+19
20
3
Albanië
10
6
0
4
12-12
0
18
4
Hongarije
10
5
2
3
19-13
+6
17
5
Andorra
10
2
0
8
8-24
-16
6
6
San Marino
10
0
0
10
1-46
-45
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.