Lingards lach is terug: van verdomhoekje bij United tot potentiële EK-klant

Jesse Lingard kende midweeks een droomdebuut voor West Ham United. De 28-jarige Engelsman was overbodig geworden bij Manchester United en lijkt nu in Londen het ongelijk van de Ole Gunnar Solskjaer te willen bewijzen. West Ham-coach David Moyes stelde zelfs dat Lingard het EK kan halen als hij zo doorgaat.

Fulham
Fulham
0 - 0
West Ham United

De situatie van Lingard bij Manchester United was kraakhelder. Solskjaer liet de 24-voudig Engels international alleen een hele wedstrijd meedoen in de derde ronde van het League Cup-toernooi tegen Luton Town dit seizoen. Verder speelde hij tachtig minuten mee in het FA Cup-duel met Watford en hij mocht nog even negen minuutjes meedoen in de League Cup-wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion. In de Premier League? Daar had Solskjaer de 28-jarige Lingard niet nodig. Sinds januari 2020 had Solskjaer immers Bruno Fernandes en in de zomer knikkerde Donny van de Beek Lingard nog verder naar achteren in de pikorde.

Lingard wist dat hij na twintig jaar (!) beter zijn heil elders kon zoeken. Hoe pijnlijk ook. Want nadat Louis van Gaal hem in het seizoen 2014/15 liet debuteren was Lingard na zijn verhuurperiode bij Derby County juist niet meer weg te denken uit het elftal van United. In het seizoen 2015/16 scoorde hij vier keer in 25 duels en in de daaropvolgende seizoen speelde hij ook gewoon 25, 33, 27 en vorig seizoen nog 22 Premier League-wedstrijden. In totaal maakte Lingard 33 goals in 210 wedstrijden voor The Red Devils​​​​​​​.

In de zomer gaf Lingard openhartig toe te worstelen met zichzelf, maar desondanks beloofde hij ook dat hij zou blijven knokken voor Manchester United en voor de fans. Ondanks de stevige concurrentie van Fernandes en Van de Beek dus. Het mocht echter niet baten. Solskjaer had hem niet langer nodig en deze winter werd Lingard uit zijn lijden verlost door West Ham United, een van de vele geïnteresseerden. 'Ik had de keuze uit veel verschillende clubs, maar voor mijn gevoel is West Ham de juiste club voor mij', zo gaf hij aan.

En dat goede gevoel werd bij zijn debuut tegen Aston Villa gepromoveerd tot een werelds gevoel, want het was Lingard die met twee goals de matchwinner werd op bezoek in Birmingham (1-3). Nadat hij uiterst gevaarlijk was in de eerste helft werd hij in de tweede helft de eerste West Ham-speler sinds Mauro Zarate in 2014 die scoorde bij zijn debuut voor de club. De laatste Engelsman die bij zijn Premier League-debuut voor West Ham scoorde, was zelf nog langer geleden: Kevin Nolan in 2012.

Met zijn goal kwam Lingard bovendien in een mooi rijtje met Rio Ferdinand, Teddy Sheringham, Michael Carrick, Carlos Tévez en Javier Hernández. Ook zij scoorden voor zowel Manchester United als West Ham United. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte Lingard dus ook nog zijn tweede van de wedstrijd, waarmee hij de eerste West Ham-speler werd sinds Trevor Sinclair in 1998 die liefst twee keer scoorde bij zijn debuut voor The Hammers

Niet slecht, zo vond ook West Ham-coach Moyes. Hij stelde zelfs dat Lingard de potentie heeft om op het EK 2021 gewoon tot de Engelse selectie te behoren. 'Als hij dit al doet terwijl hij nog niet helemaal wedstrijdfit is, dan zal hij niet ver van het niveau van het Engelse team zitten als hij wel helemaal fit is', zo klonken de lovende woorden van Moyes. En Lingard? Die heeft zijn lach weer terug: 'Ik lachte voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en na de wedstrijd. Ik houd gewoon van voetballen en dat had ik al lang niet meer gedaan.'