Historische Haller leidt verloren avond Excelsior in

Excelsior heeft dinsdag een einde zien komen aan een sterke reeks. FC Utrecht poetste op Woudestein de gevolgen van een zwakke start weg (1-3).

Excelsior had zaterdag tegen PEC Zwolle de ongeslagen status van de maand maart verlengd (1-1). De Kralingse formatie had daarmee een waarschuwing gegeven aan FC Utrecht. Maar getuige de openingsfase was die niet besteed aan de gasten.

Na twee mislukte pogingen na een voorzet van rechts was het bij de derde keer wel raak voor Mike van Duinen. De aanvaller werd aangespeeld door Fredy, ontdeed zich van directe tegenstander Kevin Conboy en prikte de bal langs doelman David Jensen.

Maar van het goede gevoel na de flitsende start was bij de gang naar de kleedkamer na 45 minuten weinig meer over. Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag zag zijn assistent André Hoekstra na kritiek op scheidsrechter Jeroen Manschot weggestuurd worden, terwijl hij binnen een half uur ook al twee van zijn wissels had moeten gebruiken.

Hicham Faik en Luigi Bruins haakten vanwege respectievelijk een knie- en een hamstringblessure voortijdig af. De twee uitvallers moesten constateren dat hun achtergebleven ploeggenoten de voorsprong niet konden vasthouden.

In de 38ste minuut was Jordy de Wijs daarvoor verantwoordelijk. De PSV-huurling haakte Sébastien Haller en moest die actie bekopen met een gele kaart en een penalty. Het slachtoffer ontfermde zich daarna met succes over deze buitenkans. Dankzij zijn vijftiende benutte penalty voor FC Utrecht op rij onttroonde de Franse spits Stefaan Tanghe als meest trefzekere buitenlander in Utrechtse dienst in de Eredivisie. De teller staat inmiddels op 41 goals in de Eredivisie.

De gelijkmaker bleek de opmaat voor een overtuigende start van de tweede helft. FC Utrecht had binnen tien minuten de wedstrijd naar zijn hand gezet. In de 48ste minuut had Willem Janssen geluk bij de 1-2 dat Jurgen Mattheij met zijn hoofd de bal een andere richting gaf. In de 54ste minuut had Zakaria Labyad de pech dat de lat én de paal hem van een treffer afhielden, maar de teleurstelling werd teniet gedaan omdat Gyrano Kerk dankzij het overzicht van Haller de rebound tot een treffer promoveerde.

Door de overwinning verstevigde FC Utrecht zijn status van best of the rest met een ruime voorsprong van acht punten op de achtervolgers Vitesse en AZ. Excelsior daarentegen moet vrezen dat de concurrentie in de strijd om lijfsbehoud de situatie van de Kralingers verslechtert. Dat ook Milan Massop in de 73ste minuut geblesseerd naar de kant ging maakte het helemaal een verloren avond voor de thuisploeg, voor wie vrijdag de derby tegen Sparta Rotterdam wacht.