Excelsior wil afrekenen met de 'midweekse vloek'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De midweekse speelronde wordt dinsdag geopend door Excelsior en FC Utrecht.

Excelsior wil afrekenen met de 'midweekse vloek'
Speelronde: 29
Aftrap: dinsdag 4 april,18.30 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot 

• Hoewel Excelsior de laatste weken de nodige punten heeft gepakt, is de formatie van trainer Mitchell van der Gaag nog lang niet uit de degradatiezorgen. De Kralingers staan vijftiende, met maar twee punten meer dan hekkensluiter Roda JC Kerkrade. FC Utrecht bekleedt de vierde positie en kan zich al opmaken voor de play-offs om Europees voetbal.

• Excelsior - FC Utrecht is een wedstrijd die negentien keer eerder prijkte in het schema van de Eredivisie. De thuisploeg trok maar vier keer aan het langste eind en moest tien keer zijn meerdere erkennen in FC Utrecht. Vijf keer leverde het duel geen winnaar op.

• Inclusief de wedstrijd tegen FC Utrecht speelt Excelsior nog drie thuisduels dit seizoen. Desondanks hebben de Kralingers nu al net zoveel punten veroverd voor eigen publiek als in de voorbije twee jaargangen, namelijk zeventien.

• Ruim veertien jaar geleden zegevierde Excelsior voor het laatst in een midweekse speelronde in de Eredivisie. In de zestien doordeweekse competitieduels die de formatie sindsdien afwerkte op het hoogste niveau kwam ze drie keer tot een gelijkspel en ging ze dertien keer onderuit.

FC Utrecht rekende eerder dit seizoen in eigen huis af met Excelsior: 2-1.
FC Utrecht rekende eerder dit seizoen in eigen huis af met Excelsior: 2-1.

• Excelsior verzamelde tot nu toe veertien punten tegen clubs die momenteel in het linkerrijtje staan. Tegen de ploegen uit het rechterrijtje pakten de Kralingers slechts elf punten.

• FC Utrecht, dat op 47 punten staat, kan voor de derde keer in de clubhistorie al vóór de dertigste speelronde de grens van vijftig punten bereiken. Dat lukte eerder alleen in 1980/81 en 2012/13. Alle totalen zijn gecorrigeerd volgens het systeem van drie punten voor een zege.

• Traditioneel is FC Utrecht in eigen huis sterk. Onder Erik ten Hag presteren de Domstedelingen ook op vreemde bodem uitstekend. De balans in de laatste negentien uitwedstrijden is fraai met negen zeges, zeven remises en drie nederlagen.

• Wout Brama kan zijn driehonderdste Eredivisie-duel afwerken. Ongeacht het resultaat tegen Excelsior heeft de middenvelder van FC Utrecht een hoger winstmoyenne dan alle andere spelers met minimaal dit aantal wedstrijden die nooit voor Ajax, Feyenoord of PSV hebben gespeeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.