Het Lewandowski-vraagstuk: drie opties om hem te vervangen

Reacties

De knieblessure van sterspeler Robert Lewandowski had voor Bayern München niet op een slechter moment kunnen komen. De Duitse topclub moet voor de krakers tegen RB Leipzig en Paris Saint-Germain op zoek naar een andere oplossing.

Het Lewandowski-vraagstuk: drie opties om hem te vervangen
© Pro Shots

'Het staat buiten kijf dat Robert belangrijk voor ons is. Het wordt een uitdaging voor ons allemaal om hem te vervangen, maar we hebben spelers die op zijn positie uit de voeten kunnen', zei trainer Hansi Flick vrijdag op zijn persconferentie. 'Er zijn meerdere opties. Ik heb er nog geen beslissing over genomen.' VI zet de opties op een rij.

Choupo-Moting

De makkelijkste optie is om Lewandowski één op één te vervangen door een andere spits. Eric Maxim Choupo-Moting is sinds het vertrek van Joshua Zirkzee naar Parma de vaste stand-in van Lewandowski. De 32-jarige Kameroener heeft behoorlijk wat ervaring, zowel in de Bundesliga als in de Champions League. Afgelopen seizoen was hij nog de held van PSG in de kwartfinale tegen Atalanta Bergamo. 'Choupo heeft zijn kwaliteiten getoond op de training en tijdens wedstrijden. Hij is zeer zeker een optie', zei Flick vrijdag.

Choupo-Moting is in ieder geval goed uitgerust. Door een flinke blunder van de Kameroense nationale bond werd de spits niet opgeroepen tijdens de afgelopen interlandperiode. Hij miste daardoor de wedstrijden van zijn land in de kwalificatie voor het toernooi om de Afrika Cup. Een nadeel van de keuze voor Choupo-Moting is dat hij nauwelijks wedstrijdritme heeft. Dit seizoen speelde hij slechts drie keer een hele wedstrijd voor Bayern, in vrijwel alle andere duels moest hij het doen met korte invalbeurten.

Het is ook de vraag of trainer Hansi Flick de Kameroener simpelweg genoeg kwaliteiten toedicht om eerste spits van Bayern te zijn. Choupo-Moting heeft zijn waarde als joker in de slotfase laten zien, maar een makkelijk scorende spits is hij nooit geweest. Daarvoor schieten zijn techniek en handelingssnelheid tekort. Niet voor niets verscheurde Stoke City zijn contract toen het degradeerde uit de Premier League.

Serge Gnabry

Een andere optie voor Flick is om Serge Gnabry in de spits te posteren. De 25-jarige aanvaller was afgelopen jaar één van de grote uitblinkers bij Bayern, maar heeft het dit seizoen iets lastiger. Hij begon de Bundesliga nog met een hattrick tegen Schalke 04, maar sindsdien was hij in 32 wedstrijden voor Bayern goed voor slechts zes doelpunten.

Toch staan de kwaliteiten van Gnabry niet ter discussie. Flick gebruikt hem bij Bayern voornamelijk als buitenspeler, maar Gnabry is meer een afmaker dan een aangever. Bij de Duitse nationale ploeg speelt hij wél regelmatig centraal in de aanval en staat hij na negentien interlands op een verbluffend aantal van vijftien doelpunten.

Wat de optie van Gnabry ook aantrekkelijk maakt, is dat het voor Flick automatisch een luxeprobleem oplost. Door Gnabry in de spits te posteren, ontstaat er op de flanken ruimte voor Kingsley Coman én Leroy Sané. Bovendien hoeft er niet geschoven te worden met Thomas Müller.

Thomas Müller

Want dat is de derde optie voor de spitspositie. Müller heeft in zijn loopbaan vaak genoeg bewezen prima te kunnen fungeren als spits. Hij is kopsterk en heeft een ongeëvenaard gevoel voor positie kiezen in het strafschopgebied. Op papier maakt het hem eigenlijk de ideale spits, maar vaak genoeg is gebleken dat Müller het best tot zijn recht komt als hij om een spits heen kan spelen.

Sinds de aanstelling van Flick heeft Müller zijn oude topniveau hervonden en is hij in zijn rol als schaduwspits van onschatbare waarde voor Bayern. Van alle spelers in de vijf sterkste Europese competities gaf hij de meeste assists en bovendien heeft hij ook alweer tien doelpunten achter zijn naam in de Bundesliga.

Flick kan Müller in de spits zetten en Jamal Musiala of iemand anders gebruiken als aanvallende middenvelder, maar in dat geval neutraliseert de trainer één van zijn belangrijkste wapens. De keuze voor Gnabry lijkt daarom de meest logische. In dat geval heeft de trainer Choupo-Moting ook nog achter de hand als supersub.

Za 3 apr. 2021

Wo 7 apr. 2021

Za 10 apr. 2021

Di 13 apr. 2021

Bundesliga

Stand Bundesliga 2020/2021

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
24
6
4
99-44
+55
78
2
RB Leipzig
34
19
8
7
60-32
+28
65
3
Borussia Dortmund
34
20
4
10
75-46
+29
64
4
VfL Wolfsburg
34
17
10
7
61-37
+24
61
5
Eintracht Frankfurt
34
16
12
6
69-53
+16
60
6
Bayer Leverkusen
34
14
10
10
53-39
+14
52
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.