Het is nu ook aan John van 't Schip

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week bespreekt verslaggever Stef de Bont de situatie bij PEC Zwolle.

Het is nu ook aan John van 't Schip

Ruim een maand geleden presenteerde PEC Zwolle hyperambitieuze toekomstplannen. In het kort: De Blauwvingers willen de vaderlandse subtop aanvallen. Binnen vier jaar moet de club tweejaarlijks Europees voetbal spelen en miljoenen euro's extra binnenhalen aan tv-gelden en transferinkomsten. Door twintig miljoen euro aan extern kapitaal op te halen zouden de Zwollenaren dat laatste stapje richting AZ, Vitesse en FC Utrecht kunnen zetten.

Eind augustus staat PEC troosteloos onderaan in de Eredivisie. Nul uit drie. Hoewel het voetballend afgelopen zaterdagavond tegen PSV (1-2) beduidend beter was, zijn de cijfers keihard. En dan wacht zondag ook nog eens het traditioneel zware uitduel met FC Groningen. Het kan dus zomaar zijn dat het hyperambitieuze PEC de interlandweek ingaat met nul punten.

Het is precies de reden waarom de club zo graag wil investeren. In zowel het laatste seizoen onder Ron Jans als in het voorbije half jaar onder John van 't Schip, bleek het fundament broos. PEC behoort tot de grote middenmoot, die loopt van SC Heerenveen tot pak 'm beet Excelsior. Draai je een goed seizoen, dan speel je aan het einde van de rit om een ticket voor Europees voetbal. Loopt het niet, dan wachten in mei extra wedstrijden tegen Telstar en Almere City. Juist om die stoelendans voor eens en voor altijd te ontlopen, denkt de club een groter budget nodig te hebben. De zwakke start zal de beleidsbepalers enkel sterken in die gedachte.

De komende weken moet duidelijk worden hoe groot het Zwolse verval echt is. PEC kende met wedstrijden tegen Heerenveen, FC Utrecht en PSV een zware competitiestart. Ook werden zeven nieuwe spelers ingepast. Tegelijkertijd won de ploeg in 2018 slechts drie officiële duels, de laatste uitzege dateert alweer van 16 december 2017. Van 't Schip liet vorige week ietwat geïrriteerd weten dat alleen de media met die cijfers bezig zijn en dat er in Zwolle een compleet nieuw elftal staat.

Feit is dat PEC al acht maanden als een degradatiekandidaat presteert. Het is aan Van 't Schip, die na een belabberde tweede seizoenshelft niet alleen de spelers kreeg die hij wilde, maar ook een eigen assistent, om de Zwollenaren weer eens te laten winnen. Lukt dat niet, dan kan de club die droomt van Europees voetbal, in mei zomaar eens spelen om degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie te vermijden.

PSV kruipt door het oog van de naald in Zwolle
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.