PSV flikt het weer en ontsnapt in Zwolle

PSV heeft zaterdagavond opnieuw in de slotfase een overwinning op PEC Zwolle behaald. De ploeg van Mark van Bommel leek zich te verslikken in de Zwollenaren, maar trok door een late treffer alsnog aan het langste eind: 1-2.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 2
PSV
PSV

Voordat PSV zich kon focussen op de kraker tegen BATE Borisov van komende woensdag, moesten de Eindhovenaren eerst naar Zwolle. Met PEC trof de landskampioen niet bepaald een ploeg in vorm. De laatste competitiezege van de Zwollenaren dateerde alweer van eind maart, dit seizoen werd er verloren van SC Heerenveen en FC Utrecht.

Tegen PSV kwam PEC echter beter voor de dag, de gastheren kregen zelfs in de eerste minuut al dé uitgelezen kans op de openingstreffer. Mike van Duinen passeerde Jeroen Zoet, maar werd gevloerd door de PSV-doelman en dus wees arbiter Björn Kuipers naar de stip. Zoet maakte zijn eigen fout vervolgens goed door de penalty van de PEC-spits te stoppen.

Langzaam maar zeker kreeg PSV meer grip op de wedstrijd en kreeg Denzel Dumfries een enorme kans op de 0-1. Na een redding van keeper Mickey van der Hart op een kopbal van Luuk de Jong kwam de bal voor de voeten van de rechtsback terecht, maar hij handelde niet snel genoeg en schoot van heel dichtbij over. Vijf minuten voor rust kwam PSV alsnog op voorsprong. Hirving Lozano gaf de bal met rechts voor op De Jong, die de jonge Sepp van den Berg wel heel eenvoudig klopte in de lucht en binnenkopte: 0-1.

Waar de eerste helft nog echt voor PSV was, beet PEC in het tweede bedrijf meer van zich af. Drie minuten na de hervatting leidde dat tot de gelijkmaker. Linksbuiten Vito van Crooij begon aan de zijlijn aan een actie en kon totaal onbedreigd doorlopen naar de rand van het zestienmetergebied van PSV. Basisdebutant Dante Rigo en aanvoerder De Jong vielen de Limburger helemaal niet aan, waardoor Van Crooij vrij kon aanleggen en uitstekend raak schoot: 1-1.

Het doelpunt van de Limburger ontketende een wat ouderwetse aanvalslust bij PEC, dat brutaal op zoek ging naar de 2-1. Met name Younes Namli was er een aantal keer dichtbij met een schot op de bovenkant van de lat en een vrije kans die ruim over ging, terwijl ook invaller Zian Flemming nog een kans kreeg. Het slotakkoord was toch weer voor PSV. De Jong maakte in de extra tijd uit een uitstekende voorzet van invaller Donyell Malen de 1-2 en bezorgde de Eindhovenaren alsnog de overwinning.

Net als in de duels met Fortuna Sittard en BATE Borisov in de voorronde van de Champions League - en vorig seizoen in Zwolle - sloeg PSV zijn slag in de slotfase. De mannen van Van Bommel komen daardoor op negen punten uit drie duels en houden de voorsprong van twee punten op concurrent Ajax. PEC blijft hekkensluiter.

Paal baalt van oud-teamgenoten bij PSV: 'Jullie doen het gewoon weer!'
Opgeluchte Dumfries grapt over enorme misser: 'Tegen BATE gaat hij erin'