Heracles slacht AZ en helpt daarmee zichzelf én de aartsrivaal

AZ lijkt af te haken in de strijd om de derde plek in de Eredivisie. Woensdagavond kwam het team van Maarten Martens een historisch zwakke eerste helft bij Heracles Almelo niet meer te boven. De Heraclieden helpen uiteraard zichzelf daarmee, maar reiken ook de grote vijand FC Twente een helpende hand toe.

Heracles Almelo
5 - 0
AZ
AZ

AZ reisde nochtans met goed gemoed af naar Erve Asito. Feyenoord daargelaten had geen ploeg in de Eredivisie een langere ongeslagen reeks dan de Alkmaarders, die bovendien drie keer op rij zonder tegengoal waren gebleven. Een heerlijk afstandsschot van Brian De Keersmaecker bracht daar verandering in, na twintig minuten waarin vrij weinig te beleven was geweest.

Datzelfde gold voor het volgende kwartier. De nietsvermoedende, dorstige toeschouwer die op deze druilerige lente-avond een goede handvol minuten voor rust richting de toog was getrokken, hij viel te begrijpen en even later absoluut niet meer te benijden. Riechedly Bazoer had Jizz Hornkamp omver gewerkt: penalty. De spits legde aan en scoorde. Telde een gewaarschuwde AZ'er voor twee? Niet echt: Kristijan Belic maakte amper een minuut later ook een overtreding in zijn eigen zestien. Weer Hornkamp, weer raak: 3-0.

Martens had ingegrepen in de rust. Jayden Addai en Ruben van Bommel vielen in, om een enorme comeback in te zetten. AZ had gehoopt op een gigantische storm, maar het was een onschuldig briesje dat al even snel ging liggen als het was opgetrokken. Heracles kwam, behoudens wat schoten van erg ver, niet onder vuur en had zelf de betere kansen op een vierde treffer.

Die viel in de slotfase nog. Mohamed Sankoh bepaalde de eindstand op 4-0, enkele minuten na zijn bijrol als invaller in de publiekswissel voor Hornkamp. Althans, dat dachten de twaalfduizend aanwezigen: de man die in de 88ste minuut inviel, maakte uit de laatste aanval zelfs het vijfde zwart-witte doelpunt. Een ongekende weelde voor Heracles, een amper geziene afstraffing voor AZ.

Met deze drie punten erbij neemt het team van Erwin van de Looi zeven punten afstand van nummer zestien Excelsior. Met nog zes ronden te gaan is dat een voorschot op handhaving. AZ behoudt vier punten achterstand op nummer drie Twente, dat straks nog in actie komt bij SC Heerenveen. De nummer drie gaat straks naar de voorronde van de Champions League, een strijd waarin AZ zich nu gewonnen lijkt te moeten geven.

Zes wedstrijden dus nog, en de volgende komt al snel. Heracles speelt zaterdagmiddag uit tegen Sparta Rotterdam, voor AZ wordt het er niet makkelijker op. In Eindhoven is PSV zaterdagavond de opponent.