Heracles bezorgt armoedig Heerenveen nieuwe vernedering

Heracles Almelo heeft zaterdag met ruime cijfers gewonnen van SC Heerenveen: 4-1. Na een vroege voorsprong veranderde de avond van de Friese bezoekers in een nachtmerrie.

Het leek namelijk een goede avond te worden voor Heerenveen, dat al na vijf minuten een buitenkansje kreeg. Mike te Wierik haalde Pelle van Amersfoort in het strafschopgebied onderuit. Reza Ghoochannejhad benutte de strafschop: 0-1. Vervolgens begon voor de Friezen een veertig minuten durende lijdensweg die resulteerde in een ruime achterstand bij rust.

Reuven Niemeijer gaf het startsein voor de comeback van de thuisploeg. De talentvolle middenvelder – voor het eerst in de basis – zorgde voor de gelijkmaker op aangeven van Brandley Kuwas. Een jaar geleden speelde Niemeijer zijn wedstrijden nog in de hoofdklasse bij Quick'20. Heerenveen gaf de wedstrijd compleet uit handen. Samuel Armenteros krulde een vrije trap op de rand van het strafschopgebied op fraaie wijze binnen en tekende hiermee voor zijn vijftigste Eredivisie-treffer.

Kuwas scoorde zes minuten later ook uit een vrije trap. Hij ging voor kracht, waar Armenteros voor gevoel ging. Beide pogingen belandden in de kruising. Even later moest Heerenveen met tien man verder nadat Jerry St. Juste zijn tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Robin Gosens. Vlak voor het einde van de eerste helft maakte Kristoffer Peterson er ook nog 4-1 van.

Jerry St. Juste kreeg voor de tweede keer dit seizoen een rode kaart.

In Almelo zal men in de rust in de handen hebben gewreven in aanloop naar het spektakel dat in de tweede helft mogelijk zou volgen. Een 4-1 voorsprong en nog 45 minuten tegen tien man voetballen. Het leek een garantie voor een nog ruimere voorsprong, maar Heracles deed het in de tweede helft rustiger aan. De ploeg van trainer John Stegeman kreeg nog wel kansen, maar de druk om te scoren was eraf.

Heracles heeft na de zege slechts drie punten minder dan Heerenveen, dat na de winterstop slechts twee keer won en op 11 maart met 4-1 onderuit ging bij Excelsior. De Friezen staan nu achtste, Heracles negende. De kans is overigens groot dat beide ploegen zich met de huidige plek op de ranglijst plaatsen voor de play-offs om een Europa League-ticket.