Heldhaftig Oranje knokt zich in thriller naar Nations League-finale

Reacties

Het Nederlands elftal heeft zich op indrukwekkende wijze geplaatst voor de finale van de Nations League. In Guimarães toonde de ploeg van Ronald Koeman veel veerkracht na een blunder van Matthijs de Ligt en werd Engeland verslagen in de verlenging: 3-1. Zondag wacht de finale tegen gastland Portugal, de kans op de eerste hoofdprijs sinds 1988.

Heldhaftig Oranje knokt zich in thriller naar Nations League-finale
Nederland
Nederland
nv
3 - 1
Engeland
Engeland

Bij de eerste interland van Koeman als bondscoach vijftien maanden geleden waren de Engelsen ook de tegenstander. Sinds die 0-1 nederlaag is Oranje natuurlijk enorm gegroeid. Vertrouwen werd getankt in de Nations League met zeges op Duitsland en Frankrijk en er kwam een vast elftal te staan. Koeman koos er donderdagavond voor de bekende namen het vertrouwen te geven. Zo vormden Marten de Roon, Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong het middenveld en bleef Donny van de Beek op de bank. Als rechtsbuiten kreeg Steven Bergwijn wel de voorkeur boven Quincy Promes. Bij de Engelsen was het vooral opvallend dat vijf dagen na de Champions League-finale geen enkele speler van Tottenham Hotspur of Liverpool startte.

Ook zonder Harry Kane was er veel dreiging bij Engeland voorin. Jadon Sancho zorgde in de derde minuut al voor lichte paniek in de Nederlandse defensie. Na een wat onrustig begin kwam Oranje iets beter in de wedstrijd. Een schietkans voor Bergwijn was een eerste wapenfeit, de mogelijkheid voor Memphis Depay kort daarna was nog vele malen groter. De spits werd vrijgespeeld door Wijnaldum bij een twee-tegen-een-situatie in het voordeel van Nederland. Memphis controleerde de bal verkeerd en verprutste zo die grote kans.

Nederland en Engeland ontliepen elkaar niet veel en hadden moeite om voetballend tot kansen te komen. Daarom was het niet onverwacht dat de openingsgoal ontstond na een individuele fout. De Ligt blunderde bij een tikje terug van De Roon. De bal ging onder de rechtervoet van de Ajacied door en Marcus Rashford onderschepte in het strafschopgebied. De Ligt probeerde zijn fout te herstellen, maar kwam met zijn sliding te laat en veroorzaakte een strafschop. Rashford maakte vanaf elf meter geen fout oog in oog met Jasper Cillessen: 0-1.

Engeland bleef gevaarlijk met de snelheid van Raheem Sterling, Rashford en Sancho. Laatstgenoemde speelde De Ligt kort na het doelpunt door de benen en lanceerde Rashford. Dumfries hief buitenspel op, maar kon omdat hij achtergebleven was wel de Engelse spits nog van de bal zetten. Zo werd erger voorkomen, maar het deed het vertrouwen geen goed. Vlak voor rust maakte De Ligt al bijna zijn fout goed, maar de kopbal uit een korte corner via Memphis ging naast.

De ingreep van Denzel Dumfries ten opzichte van Marcus Rashford.
De ingreep van Denzel Dumfries ten opzichte van Marcus Rashford.

De vraag was hoe Oranje zich dit keer zou herpakken. Bij de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland (2-3 verlies) volgde in maart een sterke periode na rust na een zwakke eerste helft. In Portugal was het verschil nu minder groot. Wel kreeg Oranje na goed te zijn weggekomen bij een kopbal van Sancho al snel een enorme kans. Memphis verzuimde een fout van Kyle Walker af te straffen. Opnieuw was de aanvaller niet koelbloedig, dit keer schoot hij gehaast en door het midden, waardoor de poging een makkelijke prooi was voor Pickford.

Koeman wachtte tot de 68ste minuut met ingrijpen. Van de Beek viel in voor De Roon en Promes kwam voor Ryan Babel, de druk op Engeland werd verhoogd met een aanvallender middenveld. Het was Promes die kort na zijn entree de gelijkmaker indirect inleidde. De buitenspeler verdiende een corner en daaruit was het nu wél raak voor De Ligt. De verdediger klopte zowel John Stones als Walker in de lucht en kopte erg overtuigend binnen uit de hoekschop van Memphis: 1-1.

De goal van De Ligt gaf Oranje een boost. Op adrenaline dwong Nederland de Engelsen naar achteren en bijna was na de kleine rol van Promes bij de gelijkmaker de andere invaller bepalend. Van de Beek schoot van dichtbij echter hoog over. Het leek een dure misser te worden, want uitgerekend in de fase waarin Oranje de wedstrijd naar zich toe leek te trekken, sloegen de Engelsen toe. De ingevallen Jesse Lingard werkte koeltjes af na een steekpass van Ross Barkley. De Engelsen vierden feest, maar de VAR constateerde dat Lingard net buitenspel stond. Oranje leefde nog.

De spanning nam alleen maar toe, het ging op en neer in een duel dat na de halve finale van woensdag een volgend bewijs was dat het Nations League-toernooi een succes is voor de UEFA. Uit een van richting veranderde voorzet van Dumfries kreeg Bergwijn een geweldige kans, maar de PSV'er raakte de bal totaal verkeerd. De kans voor Memphis in de extra tijd was minstens zo groot, maar ook hij raakte de bal verkeerd. Oranje verzuimde het duel voor de verlenging te beslissen.

Ontknoping
Bergwijn was moegestreden en werd afgelost door Davy Pröpper. Buitenspelers had Koeman niet meer op de bank, maar het was ook niet nodig voor de allesbeslissende 2-1. Nederland werd namelijk geholpen door Stones, die treuzelde in balbezit en de bal verspeelde aan Memphis. De knal van de spits werd nog gepakt door Pickford en bij de rebound raakte Promes de bal verkeerd, maar via Walker was het toch raak: 2-1. Het kwam het zwak afwerkende Oranje toe gezien de kansenverhouding in de slotfase.

Dat afwerken is een zorg voor later, de opluchting overheerste na een uitputtende thriller. In de slotfase waren de krachten ook duidelijk weggevloeid bij de Engelsen en zorgde Oranje in de 114de minuut voor de beslissing. Na een fout van Barkley kwam de bal bij Memphis, die Promes in stelling bracht en de invaller faalde niet: 3-1. Koeman zal ongetwijfeld enorm trots zijn vanwege het getoonde karakter. Zondag om 20.45 uur wacht in Porto een confrontatie met de Portugezen in de eerste finale ooit van de Nations League, het moet de eerste bekroning van de enorme opmars worden.

Lees hieronder de tactische analyse.

Aad de Mos over Nederland - Engeland.
Martijn Krabbendam over Nederland - Engeland.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.