Heerlijk basisdebuut Breij verschaft onrustig FC Groningen wat lucht

Reacties

FC Groningen is van de nul af. Op bezoek bij een erg matig De Graafschap gingen de noorderlingen er zaterdagavond met een terechte 0-1 overwinning vandoor. Het was voor trainer Danny Buijs een welkom lichtpuntje in de verder uiterst moeizame start aan zijn eerste Eredivisie-seizoen. Matchwinner werd de pas begin deze maand aan de A-selectie toegevoegde Michael Breij.

Heerlijk basisdebuut Breij verschaft onrustig FC Groningen wat lucht
De Graafschap
De Graafschap
0 - 1
FC Groningen
FC Groningen

FC Groningen begon het seizoen met een keiharde 5-1 nederlaag bij Vitesse en een smadelijk thuisverlies (0-1) tegen Willem II, waarna de onrust vlak voor het weekend nog maar eens wat verder toenam. Daags voor het bezoek aan De Vijverberg kregen Tom van Weert en Jesper Drost te horen dat zij niet in de basis zouden beginnen, waarna zij allebei openlijk twijfelden over hun toekomst in Groningen. Dat schoot de clubleiding in het verkeerde keelgat, Van Weert en Drost ontbraken zaterdagavond vervolgens in de wedstrijdselectie en mogen de komende week nog uitkijken naar een nieuwe club.

De sportieve ommekeer moest komen op visite bij De Graafschap, dat het seizoen wisselend was gestart. Zo verrassend en spectaculair als de 2-0 zege op Feyenoord in de openingsronde was, zo teleurstellend en ontnuchterend werkte het 3-0 verlies bij NAC Breda een week later. Net als in het Rat Verlegh Stadion wist de ploeg van Henk de Jong in het tweede thuisduel nagenoeg geen enkele goede kans te creëren.

Het overwicht lag overduidelijk bij FC Groningen, waar Ajax-huurling Mateo Cassierra, nieuweling Tim Handwerker en de 21-jarige aanvaller Breij voor het eerst in de basis mochten beginnen. Dat drietal speelde een hoofdrol. Breij tekende voor de eerste kans, maar zijn schot ging rakelings naast. Na een ruim halfuur kreeg Cassierra vervolgens een voorzet van Django Warmerdam, maar de kopbal van de Colombiaan ging ver over. Daar stelde De Graafschap slechts een kopbal van Myenty Abena (net naast) tegenover.

Op slag van rust kregen de mannen van Buijs dan toch de verdiende voorsprong, een co-productie van twee van de basisdebutanten. Een voorzet met links van verdediger Handwerker werd door Breij bij de tweede paal via de grond binnengekopt. Na de pauze was het onverminderd matig wat De Graafschap liet zien, terwijl FC Groningen op jacht ging naar de beslissing. Cassierra punterde de bal echter in het zijnet en schoot na precies een uur hard over, maar de bevrijdende 0-2 kwam er maar niet.

Dat leverde in de slotfase een voorzichting slotoffensief van De Graafschap op. Uitgerekend de bij FC Groningen opgegroeide Stef Nijland - wiens vader Hans als directeur van De Trots van het Noorden uiteraard op de tribune zat - was daarbij de meest opvallende speler. Eerst schoot hij rakelings naast, niet veel later claimde hij ten onrechte een vrije trap op het randje van de zestien. In de absolute slotfase redde Groningen-keeper Sergio Padt nog weergaloos op een inzet van dichtbij van invaller Jordy Thomassen.

Het bleef dus bij 0-1, waardoor Breij de matchwinner werd. De voormalig aanvaller van Jong FC Groningen, die begin deze maand door Buijs definitief werd overgeheveld naar de A-selectie, mocht vorig seizoen al drie keer invallen in het eerste elftal. In de eerste twee wedstrijden van dit seizoen bleef hij echter op de bank, maar op De Vijverberg maakte hij zijn uitverkiezing meer dan waar en zorgde hij voor opluchting in Groningen.

'Spelers FC Groningen geven fans en Danny Buijs positief signaal'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.