Heerenveen deelt crisisclub Groningen volgende dreun uit

SC Heerenveen heeft zondag in eigen huis met 3-1 gewonnen van FC Groningen. Dennis van der Ree blijft daardoor ook na vier duels nog wachten op zijn eerste succesje als hoofdtrainer van de Groningers.

sc Heerenveen
3 - 1
FC Groningen

Van der Ree werd na het ontslag van Frank Wormuth doorgeschoven bij Groningen en kreeg, nadat enkele trainers hadden afgezegd, begin januari te horen dat hij het seizoen mocht afmaken als eindverantwoordelijke. De voormalig assistent-trainer kende een valse start, met competitienederlagen tegen Excelsior en Feyenoord en een bekerblamage tegen SV Spakenburg, en ook zondagmiddag ging het weer mis voor zijn worstelende ploeg. In het laatste deel van de wedstrijd werd een punt uit handen gegeven.

Nieuwkomers
Bij Groningen maken ze zich zorgen over degradatie en de selectie werd deze week versterkt met drie nieuwe spelers. Aimar Sher viel in de tweede helft in; Mads Bech Sørensen en Johan Hove begonnen direct in de Groningse basiself, die er ook qua formatie anders uitzag dan voorheen. Van der Ree koos tegen Heerenveen voor een 5-3-2-systeem en hoopte het daarmee in ieder geval achterin dicht te kunnen houden. De thuisploeg kwam evenwel al in de vijfde minuut op een 1-0 voorsprong.

De zeventienjarige Thijmen Blokzijl, sinds de start van Van der Ree een basisspeler bij Groningen, zag er bij de goal van Amin Sarr niet goed uit. De verdediger liet een uittrap van Andries Noppert lopen voor Michael Verrips, die echter niet op tijd zijn doel uit kwam. Sarr profiteerde en scoorde. Groningen moest in de achtervolging, maar wist lange tijd niets noemenswaardigs te creëren.

Pas zes minuten voor rust werd Groningen echt gevaarlijk. Dat resulteerde direct in de gelijkmaker: een kans van Hove leverde een corner op, waaruit vervolgens de 1-1 viel. De Heerenveen-defensie schutterde bij het uitverdedigen en een mislukt schot van Ricardo Pepi werd een assist voor Florian Krüger. Van dichtbij schoot de Duitse spits de bal langs Noppert.

In de tweede helft werd de derby, die overigens werd gespeeld zonder uitsupporters, een stuk leuker. Beide ploegen kwamen beter voor de dag dan voor rust en kregen ook kansen, maar gescoord werd er pas tien minuten voor tijd weer. Pelle van Amersfoort werd bij een hoekschop helemaal vrijgelaten en kopte de 2-1 binnen. Het was zijn eerste competitiegoal sinds zijn terugkeer bij Heerenveen.

Razendsnel na de goal van Van Amersfoort werd de wedstrijd ook direct beslist. Sarr was het eindstation van een fraaie Heerenveen-aanval en maakte zijn tweede van de middag. Zo deelde Heerenveen een volgende dreun uit aan het worstelende Groningen, dat op twaalf punten blijft staan. Dat zijn er evenveel als de nummer zestien en zeventien van de ranglijst, FC Emmen en FC Volendam.

Heerenveen staat nu zevende, al zou het later deze zondag weer ingehaald kunnen worden door FC Utrecht. De manschappen van Michael Silberbauer treffen om 14.30 uur nummer vijf FC Twente.