Spakenburg deelt Groningen nieuwe dreun uit met megastunt

FC Groningen heeft donderdagavond het pijnlijke seizoen zowaar nog pijnlijker weten te maken. Tegen Tweede Divisionist SV Spakenburg werd verloren. De thuisclub werd pas veel te laat wakker in het bekerduel.

FC Groningen
2 - 3
Spakenburg
Spakenburg

Spakenburg is de nummer zeven op het derde niveau van Nederland en verloor dit seizoen bijvoorbeeld van Jong Sparta Rotterdam. Groningen wist tot aan de slotfase nauwelijks wat in te brengen tegen de amateurs, die al in de tiende minuut op voorsprong kwamen. Een inzet van Youri Koelewijn viel zo binnen achter de verraste Michael Verrips.

Het ging daarna van kwaad tot erger toen spits Floris van der Linden aan mocht leggen vanaf elf meter. Hij faalde niet, waarna het publiek van Groningen 'Schaam je kapot' scandeerde. Het publiek in de Euroborg liet zichzelf ook van zijn slechtste kant zien. Na een uur werd de wedstrijd kort stilgelegd, omdat een speler van Spakenburg werd geraakt door een voorwerp dat werd gegooid vanaf de tribunes.

SV Spakenburg kan juichen in de Euroborg.

Het stapelde zich allemaal op voor Groningen, dat zelfs op een 0-3 achterstand kwam via een tweede benutte strafschop van Van der Linden. Pas in de slotfase leek een knop omgezet te worden bij Groningen en via twee doelpunten van invaller Damil Dankerlui werd het opeens heel spannend. Een derde doelpunt viel echter niet.

Zo kan Groningen zich volledig richten op de degradatiestrijd in de Eredivisie. Na vijftien duels bezet de club ook de vijftiende plek, met slechts twaalf bij elkaar gevoetbalde punten. Stuntclub Spakenburg is een van de drie amateurclubs in de achtste finale.

Blauw Geel '38
1 - 3
FC Utrecht
FC Utrecht

Waar Groningen dus faalde tegen amateurs, was daar bij FC Utrecht geen sprake van. Al in de tweede minuut scoorde Sander van de Streek, Jens Toornstra en Tasos Douvikas zorgden daarna nog in de eerste helft voor de kansloze amateurmissie van Blauw Geel '38. De eretreffer in de tweede helft van aanvaller Ben van den Nieuwenhof was er vooral voor de statistieken en de kantinepraat.

Het is voor Utrecht de eerste officiële zege onder trainer Michael Silberbauer, die Henk Fraser deze winter opvolgde. Komend weekend is Go Ahead Eagles de tegenstander, dat eveneens doorbekerde op de donderdagavond.

Urk
Urk
0 - 3
Katwijk
Katwijk

Door de loting was het in ieder geval zeker dat er minimaal één amateurclub de achtste finale van het Nederlandse bekertoernooi zou bereiken, het werden er uiteindelijk drie. Naast Spakenburg plaatste De Treffers zich woensdag al via een zege op SC Cambuur, VV Katwijk voegde zich daarbij via een overwinning op SV Urk. Tim Freriks,  Killian van Mil en Alljereau Mercera scoorden.