Havertz verlost Chelsea, Houdini-act Newcastle na erg pijnlijke uitglijder

Chelsea heeft dankzij Kai Havertz en Hakim Ziyech een punt gezet achter een reeks zonder zege in de Premier League. Na drie competitieduels op rij zonder overwinning, werd zondagmiddag gewonnen van Crystal Palace. Newcastle United ontsnapte tegen Fulham aan puntenverlies.

Chelsea
Chelsea
1 - 0
Crystal Palace

Pas in de rust klonk er echt veel enthousiasme vanaf de tribunes op Stamford Bridge. Mykhailo Mudryk werd als grote aanwinst voorgesteld aan de Chelsea-aanhang. De Oekraïense aanvaller kwam gehuld in een vlag van zijn thuisland het veld op. De buitenspeler die ook begeerd werd door Arsenal, ging daarna weer de tribune op.

Chelsea had de impulsen van Mudryk in de eerste helft al goed kunnen gebruiken. Graham Potter probeerde met een basisplaats voor Hakim Ziyech weer creativiteit aan zijn team toe te voegen, maar de Palace-defensie werd voor rust amper aan het wankelen gebracht. Het team van Patrick Vieira verdedigde gedisciplineerd en kwam niet in grote problemen. Wel kregen de Chelsea-spelers bij het opzoeken van de kleedkamer halverwege applaus, omdat er energie van het spel afspatte, iets dat bijvoorbeeld ontbrak toen donderdag verloren werd van Fulham.

De wedstrijd werd in de 64ste minuut alsnog opengebroken door de thuisploeg. Daar speelde Ziyech een grote rol bij. Uit een fantastische voorzet van de linkspoot na een kortgenomen corner van Conor Gallagher kopte Kai Havertz de bal binnen: 1-0.

Zo was het een aanvaller die het verschil maakte voor Chelsea, op de dag dat een geliefde oud-aanvaller van de club op indrukwekkende wijze herdacht werd. Vlak voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Palace werd stilgestaan bij het overlijden van Gianluca Vialli. De Italiaan die vorige week overleed, werd in 1996 door toenmalig manager Ruud Gullit naar Chelsea gehaald. Hij werd na een periode van twee jaar als speler in het seizoen 1998/99 speler-trainer bij Chelsea en vertrok in 2000 als manager van de Londense grootmacht.

Newcastle United
1 - 0
Fulham
Fulham

Het was zondagmiddag lang éénrichtingsverkeer in Newcastle. De thuisploeg liet in de eerste helft tien doelpogingen noteren. Fulham zette daar geen enkele doelpoging tegenover. Het was voor het eerst dit seizoen dat de Londenaren er in de eerste helft van een competitiewedstrijd niet in slaagden om tot een doelpoging te komen. Dat was zondagmiddag mede de verdienste van Sven Botman.

Uitgerekend voormalig Newcastle-spits Aleksandar Mitrovic leek het missen van de kansen door de thuisploeg genadeloos af te straffen. De 28-jarige Serviër benutte halverwege de tweede helft een strafschop, maar de treffer werd na het bekijken van de beelden afgekeurd om een wel heel opmerkelijke reden. Mitrovic gleed uit bij het nemen van de strafschop en schoot de bal met zijn goede rechter tegen zijn standbeen aan. De bal eindigde in het doel van Nick Pope, maar vanwege het twee keer raken van de bal werd de treffer afgekeurd.

Newcastle ontsnapte dus miraculeus aan een tegentreffer. Het offensief van de thuisploeg ging verder en had in de 89ste minuut eindelijk resultaat. De ingevallen Alexander Isak, voormalig goalgetter van Willem II, groeide uit tot matchwinner door te scoren na voorbereidend werk van Callum Wilson. De Houdini-act tegen Fulham is een hoofdstuk dat past in wat een memorabel seizoen lijkt te worden voor Newcastle. De club van Botman stevent met een plek in de topvier af op plaatsing voor de Champions League.