Hakim Ziyech: nu écht klaar voor de Europese top

Reacties

Hij had vorige zomer eigenlijk al de deur in Amsterdam achter zich dichtgetrokken, maar het buitenlandse avontuur ging niet door. En dus bleef Hakim Ziyech (26) bij Ajax. Om vervolgens het beste seizoen uit zijn carrière te beleven. Aan de hand van het creatieve brein - VI's Speler van het Jaar - kroonde de club zich tot landskampioen.

Hakim Ziyech: nu écht klaar voor de Europese top

Het overzicht, de klasse, het laten samensmelten van de gedachten in het hoofd met de kwaliteiten van de benen. En dat bijna elke wedstrijd opnieuw. Het succesjaar van Ajax kent vele hoofdstukken. Met de combinatie van Dusan Tadic en Hakim Ziyech als prikkelende rode draad in het aanvalsspel. 'De klik die ik met hem voel, dat heb ik nog nooit met een medespeler gehad', was een van de eerste conclusies van Ziyech in dit seizoen. Het bleken niet zomaar hoopvolle woorden.

Tadic en Ziyech vormden een dubbele angel in het aanvalsspel van Ajax. Dan weer allebei op de flanken, openend op elkaar. Dan weer kort om elkaar heen, elkaar vindend in de korte en snelle combinatie. Het bracht het beste in beide spelers naar boven, met duizelingwekkende statistieken.

Met 38 goals en 24 assists in 56 officiële wedstrijden voor Ajax kende Tadic een debuutjaar in Amsterdam vol klasse in de eindfase. Met 21 doelpunten en 24 assists in 49 officiële duels bleef Ziyech nauwelijks achter. De twee balvirtuozen gingen met de week beter spelen, zoals trainer Erik ten Hag erin slaagde dat bij vrijwel iedere Ajacied voor elkaar te krijgen.

De transformatie van Ziyech is er daarbij eentje vol genoegdoening. Aan de bal stond hij al langer op eenzame hoogte in de Eredivisie. Altijd op zoek naar de steekpass, de assist of de actie. Maar dit seizoen kwam ook opnieuw een volgende stap in zijn ontwikkeling aan het oppervlak bij balverlies. De treurmomentjes in de omschakeling zijn uit zijn spel verdwenen, als aanjager nam hij Ajax structureel op sleeptouw.

Topfit, ook aan het einde van het seizoen, maakte hij de ene na de andere vuile meter. 'Tja, als je mij de beelden van mezelf bij balverlies vijf jaar geleden had laten zien, had ik je voor gek verklaard', sprak Ziyech afgelopen week. De Marokkaanse technicus verbaast niet alleen de critici, maar ook soms wel zichzelf. 'Ach, ik heb er gewoon heel veel plezier in. Het jagen op de bal en het veroveren, ik ben het echt leuk gaan vinden.'

Plezier als voedingsbodem om tot grootse prestaties te komen. Het past bij dit Ajax, het past bij de liefhebber Hakim Ziyech. Met een opvallend verband in zijn spel. Wordt de weerstand hoger, dan wordt het spel van de aanvallende middenvelder beter. 'Alles kan beter, maar dat is misschien nog wel een verbeterpunt. Tegen de kleinere clubs wordt het weleens allemaal net iets te nonchalant.'

Toch kan hij terecht terugkijken op het beste seizoen in zijn loopbaan, met drie wedstrijden die in zijn hoofd voorbijkomen als persoonlijke topduels. 'Bayern München-uit, Real Madrid-uit en Tottenham Hotspur-thuis. Maar die laatste blijft nog wel even pijn doen.' Een conclusie die opnieuw de transformatie van Ziyech benadrukt. Van grillig individu tot gevierde teamspeler. Ajax heeft hem dit seizoen veel plezier gegeven, en andersom evenzeer. De aanvallende middenvelder is klaar voor de Europese top. Nu echt.

Bekijk hier al onze video's
Meer H. Ziyech
Meer over H. Ziyech
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.