VI Speler van het Jaar: Hakim Ziyech, de complete spelmaker

Reacties

Hakim Ziyech is de VI Speler van het Jaar. De Ajax-middenvelder heeft over het hele seizoen het hoogste gemiddelde cijfer van alle spelers in de Eredivisie. Ziyech is daarmee de opvolger van Alireza Jahanbakhsh.

VI Speler van het Jaar: Hakim Ziyech, de complete spelmaker

Afgelopen zomer was hij heel dicht bij een vertrek uit Amsterdam, maar zijn transfer naar AS Roma ketste uiteindelijk af. Tegen alle verwachtingen in bleef Ziyech daarom toch nog een seizoen bij Ajax. Slechts enkele weken na zijn teleurstellende WK met Marokko meldde de 26-jarige middenvelder zich alweer in Amsterdam. Daar raakte hij zijn geliefde rugnummer 10 kwijt aan Dusan Tadic.

Meer dan ooit toonde Ziyech zich onverstoorbaar. Hij was immers op een missie; Ziyech moest en zou de Champions League halen met Ajax. Symbolisch was dat hij het allereerste doelpunt van het seizoen maakte: de 1-0 tegen Sturm Graz. Daarmee gaf hij het startschot voor een historische Champions League-campagne, waarin Ziyech, net als de rest van Ajax, boven zichzelf uitsteeg.

Maar ook in de Eredivisie haalde de spelmaker een bijzonder hoog niveau. In 29 competitieduels was Ziyech goed voor zestien goals en dertien assists, gemiddeld was hij dus iedere wedstrijd direct betrokken bij een doelpunt. Maar zijn invloed ging verder dan die droge cijfers. Ziyech was hét creatieve brein achter de doelpuntenmachine uit Amsterdam, die uiteindelijk 119 keer scoorde in de Eredivisie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dit seizoen voegde Ziyech nog een extra dimensie toe aan zijn spel. Hij baarde opzien met zijn enorme werklust bij balbezit van de tegenstander. Regelmatig trok hij sprints van dertig, veertig meter om de bal te heroveren en met succes: van alle spelers in de Eredivisie veroverde hij met afstand de meeste ballen in the final third. Zo groeide Ziyech onder Erik ten Hag uit tot de complete spelmaker en veroverde hij de titel VI Speler van het Jaar.

Toptien van het seizoen 2018/19

Speler Club Gemiddelde
1. Hakim Ziyech Ajax 6,93
2. Luuk de Jong PSV 6,91
3. Matthijs de Ligt Ajax 6,73
4. Martin Ødegaard Vitesse 6,72
5. Adam Maher AZ 6,59
6. Angeliño PSV 6,54
7. Nicolás Tagliafico Ajax 6,53
8. Robin van Persie Feyenoord 6,52
Frenkie de Jong Ajax 6,52
Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,52

Door zijn uitstekende prestaties in de laatste weken is Ziyech pas in de slotfase van het seizoen Luuk de Jong gepasseerd. De PSV-aanvoerder speelde als kapstok een zeer belangrijke rol in het spel van de Eindhovenaren en werd met 28 doelpunten gedeeld topscorer van de Eredivisie. Ook vorig seizoen eindigde De Jong als nummer twee. Matthijs de Ligt completeert het podium van het seizoen 2018/19.

Laatste drie winnaars

2017/18 Alireza Jahanbakhsh AZ
2016/17 Nicolai Jørgensen Feyenoord
2015/16 Vincent Janssen AZ
Ziyech klaar voor de Europese top: 'Hij kan nu door de voordeur weg'
'Ziyech is voor Arsenal de completere versie van Özil'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.