Haaland is weer beslissend en heeft topscorers van vorig seizoen al in het vizier

Manchester City heeft zich herpakt na de nederlaag tegen Liverpool van vorige week en zaterdagmiddag afgerekend met het dappere Brighton & Hove Albion. Zoals zo vaak maakte topscorer Erling Haaland het verschil voor de kampioen.

Manchester City
3 - 1
Brighton & Hove Albion

City leed zes dagen geleden op Anfield zijn eerste competitienederlaag van dit seizoen en kwam midweeks niet in actie, omdat de beoogde tegenstander Arsenal op donderdag in de Europa League tegen PSV speelde. De ploeg van Pep Guardiola kwam daardoor zaterdag pas weer in actie en pakte de draad tegen Brighton, waar Joël Veltman zoals gebruikelijk in de basis stond, weer op.

Haaland was de man die opnieuw de aandacht naar zich toe trok. De spits opende na ruim twintig minuten de score, door te profiteren van eerst zijn snelheid en vervolgens zijn kracht, en schoot kort voor rust uit een makkelijk gegeven strafschop de 2-0 binnen. Haaland staat nu al op zeventien doelpunten in dit Premier League-seizoen, gemaakt in elf wedstrijden. De topscorers van het vorige seizoen (Mohamed Salah en Harry Kane) eindigden op 23 treffers.

Brighton weigerde om de handdoek in de ring te gooien en knokte zich terug in de wedstrijd. Even nadat Riyad Mahrez een grote kans op de 3-0 om zeep had geholpen, bracht Leandro Trossard de aansluitingstreffer op het bord. De Belg was eerder dit seizoen al goed voor een hattrick tegen Liverpool (3-3) en hoopte nu weer op een glansrol tegen een topclub, maar dit keer zat dat er niet in. Met een geweldige uithaal bracht Kevin De Bruyne de City-marge terug naar twee: 3-1.

City speelde de wedstrijd na het kunststukje van De Bruyne gedecideerd uit en boekte zo zijn achtste competitiezege van dit seizoen. Nathan Aké had daar geen aandeel in: hij bleef tegen Brighton de gehele wedstrijd op de bank zitten. Koploper Arsenal heeft op het moment een punt meer dan City, plus nog een duel tegoed. Zondag spelen The Gunners uit tegen Southampton.

de doelpunten in beeld

Everton
Everton
3 - 0
Crystal Palace

Na drie nederlagen op rij viel er zaterdagmiddag weer eens wat te vieren voor Everton. De ploeg van Frank Lampard was met 3-0 te sterk voor Crystal Palace, dat op de ranglijst op doelsaldo nu is gepasseerd door The Toffees. Dominic Calvert-Lewin opende met een hard schot de score, voor zijn eerste goal van dit seizoen, waarna Anthony Gordon de voorsprong in de tweede helft verdubbelde. Zijn doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd, maar de VAR stak daar een stokje voor. Dwight McNeil zorgde vlak voor tijd voor de beslissing.