Guardiola heeft alle kans om succesvolste trainer ooit te worden

Reacties

Pep Guardiola is het seizoen begonnen met zijn favoriete hobby: een prijs winnen. De Europese Super Cup ging woensdagavond mee naar Manchester. Het is de 36e prijs voor Guardiola in zijn trainersloopbaan, en daarmee staat hij inmiddels stevig in de top-tien. Er is best een kans dat hij de lijstaanvoerder zelfs nog eens onttroont. We geven de top-tien.

Guardiola heeft alle kans om succesvolste trainer ooit te worden
© Pro Shots

10. Luiz Felipe Scolari: 22 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Winst WK 2002

Big Phil heefft veel van de wereld gezien. De meerderheid van zijn prijzen kwamen in eigen land, met Palmeiras en Grêmio kende hij veel succes, en later ook met het Chinese Guangzhou Evergrande. In de grote Europese competities ging het beduidend minder goed, vooral omdat we hem er amper hebben zien passeren. Een korte periode bij Chelsea was alles, hij werd al ontslagen voordat hij überhaupt iets kon winnen. Levenslang zal zijn belangrijkste wapenfeit de WK-zege in 2002 zijn. De Seleçao heeft dik twintig jaar later nog geen zesde wereldbeker gewonnen.

9. Giovanni Trapattoni: 23 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Winst Europacup I in 1985

Trap heeft een mooie verzameling opgebouwd door een hele berg topclubs onder zijn hoede te hebben. De Italiaan verzamelde zijn eremetaal bij Juventus, Internazionale, Bayern München, Benfica en Red Bull Salzburg, in vier landen kan hij zich een kampioenentrainer noemen. De kroon op zijn werk is er eentje met weinig glans: de in 1985 gewonnen Europacup I werd overschaduwd door de 39 doden die er vielen bij de finale tegen Liverpool in het Heizelstadion.

8. Ottmar Hitzfeld: 26 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Winst Champions League in 1997 en 2001

Hitzfeld maakte naam in Zwitserland, voornamelijk bij Grasshoppers. Dat leverde hem een transfer naar Borussia Dortmund op, en zijn prestaties in het Ruhrgebied brachten hem weer een stap naar Bayern München. Hitzfeld werd zeven keer landskampioen in de Bundesliga, twee keer met Dortmund, vijf keer met Bayern. Bij beide clubs zal hij echter vooral de geschiedenis ingaan als winnaar van de Champions League: in 1997 met de geel-zwarten, in 2001 met Der Rekordmeister.

8. José Mourinho: 26 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Winst Champions League in 2004 en 2010

Ook The Special One heeft twee keer de Champions League gewonnen, en ook hij deed dat met twee verschillende werkgevers. De Portugees toonde zich bij FC Porto een uitzonderlijke trainer, en ging vrolijk door met het verzamelen van grote prijzen. Hij maakte Chelsea, Real Madrid en Internazionale landskampioen en bij die laatste club won hij ook de Champions League. Zijn carrière is wat in verval geraakt, maar zijn prijzenkast blijft enorm.

8. Jock Stein: 26 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Winst Europacup I in 1967

In Schotland kom je natuurlijk snel op de lijst als je een tijdje bij Celtic of Rangers blijft zitten. Toch doen maar weinig managers dat, de lokroep uit Engeland is vaak lastig te weerstaan. Jock Stein kon het wel en wordt beloond met een mooie plek op deze erelijst. En het is ook flauw om te doen alsof de man alleen maar onzinnige prijsjes won: in 1967 won hij als enige manager ooit de Europacup I met een Schotse club.

8. Carlo Ancelotti: 26 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Winst Champions League in 2003, 2007, 2014 en 2022

Nog zo'n naam die je in deze lijst verwacht gelet op zijn CV. Ancelotti werkte bij AC Milan, Juventus, Real Madrid, Chelsea, Paris Saint-Germain en Bayern München, overal won hij wel iets en derhalve staat hij in deze lijst. Allicht zal zijn plek in de geschiedenis het meest prominent zijn door zijn werk in San Siro, waar hij aan het roer stond van wat begin deze ploeg de beste ploeg ter wereld was. Hij won er twee keer de Champions League, en alleen een wondercomeback van Liverpool hield hem van een derde af. Bij Real Madrid won hij er nog twee, en zo onttroonde hij Liverpool-icoon Bob Paisley als de man die de Cup met de Grote Oren het vaakst won als trainer.

4. Valeriy Lobanovskyi: 31 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Europacup voor Bekerwinnaars in 1975 en 1986

Dynamo Kiev was het dominante team in de Sovjettijd, en voor een groot gedeelde was Valeriy Lobanovskyi de trainer. Met elk jaar een landstitel, beker en supercup te verzamelen, tikt dat lekker aan. Toen het communistische blok verbrokkelde, bleef Lobanovskyi domineren in het nieuw gevormde Oekraïne. De ultieme kroon op zijn werk, het EK van 1988, met dank aan goals van Ruud Gullit en Marco van Basten geen gouden maar een zilveren kroon.

3. Pep Guardiola: 36 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: Treble-winst in 2009 én 2023

Natuurlijk, Pep Guardiola maakt het zichzelf niet al te moeilijk. Na het winnen van een stel prijzen met het beste Barcelona ooit, nam hij de wijk naar Bayern München, een ploeg die altijd kampioen wordt. Ook prijzen winnen bij Manchester City is niets waar je mond van openvalt, maar de constantheid waarmee de Spanjaard het presteert is wél verbluffend. Met een Treble in 2009 én een in 2023 heeft hij zich allang de legende ingecoacht, de vraag is of hij de lijst ooit gaat aanvoeren.

2. Mircea Lucescu: 37 prijzen

Belangrijkste wapenfeit: UEFA Cup in 2009

De mooiste verzameling is misschien wel die van deze Roemeen. Prijzen in de Roemeense tweede afdeling, maar ook de Serie B, kampioen van Turkije in twee opeenvolgende seizoenen met verschillende clubs, de eerste Europese prijs ooit van Shakhtar Donetsk: de keuze is reuze. Die UEFA Cup in 2009 is vermoedelijk het hoogtepunt in Lucescu's avontuurlijke trainersloopbaan.

1. Alex Ferguson 49

Belangrijkste wapenfeit: Europacup voor Bekerwinnaars in 1983

Baas boven baas, en dat bovendien met clubs die hij eigenhandig uit de rol van underdog heeft gehaald. Onder Alex Ferguson groeide Aberdeen uit tot een Schotse grootmacht – het is zelfs de laatste Schotse club met een Europese prijs. Ook Manchester United was tanende toen Fergie in 1986 aankwam. Met onder meer dertien landstitels en tweemaal de Champions League zette Ferguson op Old Trafford een prestatie neer die vermoedelijk nooit meer overtroffen wordt door een manager bij één club. Het hoogtepunt? Moeilijk kiezen, we gaan voor de prijs met Aberdeen. Anno 2023 is het onvoorstelbaar dat een Schotse subtopper Bayern München en Real Madrid op het veld volkomen kansloos laat.

De top-tien nog eens netjes op een rij:

Trainer Aantal prijzen
Alex Ferguson 49
Mircea Lucescu 37
Pep Guardiola 36
Valeriy Lobanovskyi 31
Carlo Ancelotti 26
Jock Stein 26
José Mourinho 26
Ottmar Hitzfeld 26
Giovanni Trapattoni 23
Luiz Felipe Scolari 22
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.