'Grote zorgen bij Ajax-opponent Lille: exodus in januari niet uitgesloten'

Reacties

Lille heeft in sportief opzicht de wind in de zeilen, maar toch gaat het niet goed met de club. Een enorme schuld zorgt voor onrust en het valt niet uit te sluiten dat er in januari spelers verkocht moeten worden door de aankomende tegenstander van Ajax in de Europa League.

'Grote zorgen bij Ajax-opponent Lille: exodus in januari niet uitgesloten'
© Pro Shots

Woensdagavond moet Lille, na veertien speelronden de trotse koploper van de Ligue 1, zijn cijfers presenteren aan de financiële waakhond van de Franse voetballerij, de DNCG. Canal+ bericht dat Lille slecht nieuws moet melden: er zou een verlies tussen de 130 en 200 miljoen euro geleden zijn. Lille wil volgens de berichtgeving voorstellen om in januari enkele spelers te verkopen, om dit probleem (voor een groot deel) op te lossen. Ajax zal de ontwikkelingen met bijzondere interesse in de gaten houden; in februari treffen de Amsterdammers Lille in de knock-outfase van de Europa League.

Gérard Lopez, grootaandeelhouder en de voorzitter van Lille, staat door de geldzorgen hevig onder druk. Hij leende een bedrag van minstens 130 miljoen euro van Elliott Management, het Amerikaanse beleggingsfonds dat eigenaar is van AC Milan, en beloofde dit geld terug te betalen door spelers te verkopen. Afgelopen zomer was het de bedoeling dat er zeker zes uitgaande toptransfers zouden zijn; het werden er, zeker ook door de coronacrisis, slechts twee. Victor Osimhen ging voor zo'n tachtig miljoen euro naar Napoli, Gabriel Magalhães voor naar verluidt 25 miljoen euro naar Arsenal.

Volgens L'Équipe zijn er nu twee scenario's denkbaar: of Lopez vindt een investeerder die de schuld aan Elliott terug betaalt, of Elliott grijpt in en zet Lopez aan de kant. De Amerikanen hebben volgens de berichtgeving al een potentiële koper voor de werkgever van Sven Botman gevonden. Olivier Létang, voormalig voorzitter van Stade Rennes, staat al klaar om bij een nieuw project leiding te gaan geven aan de club. Dit zou dan ook weer gevolgen kunnen hebben voor de positie van hoofdtrainer Christophe Galtier, die vooral dankzij zijn goede band met Lopez naar voren was geschoven.

Het speculeren over spelers die in januari verkocht zouden kunnen worden is in Frankrijk inmiddels in volle gang. Volgens La Voix du Nord is een vertrek van middenvelder Renato Sanches het meest waarschijnlijk. De Portugees kwam bij Bayern München niet uit de verf, maar is in Frankrijk helemaal opgebloeid en staat in de (vermeende) belangstelling van clubs uit de Premier League. In de zomer zou er al een Engels bod ter waarde van zeventig miljoen euro zijn binnengekomen. Lopez wees dit voorstel toen af, in de hoop nog er nog meer uit te kunnen halen. Dat lukte dus niet.

Ligue 1

Stand Ligue 1 2020/2021

Frankrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Lille
38
24
11
3
64-23
+41
83
2
PSG
38
26
4
8
86-28
+58
82
3
Monaco
38
24
6
8
76-42
+34
78
4
Olympique Lyonnais
38
22
10
6
81-43
+38
76
5
Olympique Marseille
38
16
12
10
54-47
+7
60
6
Rennes
38
16
10
12
52-40
+12
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.