Grote namen staan op na racisme richting Kean

De racistische uitingen richting Juventus-aanvaller Moise Kean hebben voor beroering gezorgd. Een dag na het incident in Stadio Sant'Elia spreken meerdere grote voetballers zich uit tegen racisme én tegen een vergoelijkende houding richting racisme.

Grote namen staan op na racisme richting Kean

Kean werd dinsdagavond herhaaldelijk racistisch bejegend in de uitwedstrijd tegen Cagliari. Gaandeweg de wedstrijd was hij al doelwit van de supporters van de tegenstander. Toen hij kort voor het einde scoorde ging hij demonstratief voor de fanatieke aanhang staan, hetgeen nog meer woede ontlokte bij de mensen in het publiek.

In de nasleep van het incident zeggen meerdere grote namen dat ze helemaal achter Kean staan. 'Ik steun iedere strijd tegen racisme', laat Paul Pogba bijvoorbeeld weten via Instagram. 'Iedereen is gelijk. Kom op, goede mensen in Italië, word wakker! Je kunt je toch niet laten vertegenwoordigen door een kleine groep racisten?'

Ook Raheem Sterling springt in de bres voor Kean. In het verleden heeft Sterling al regelmatig te maken gehad met stadionbezoekers die hem aanvielen op zijn huidskleur, zoals recent nog tijdens het EK-kwalificatieduel in Podgorica tussen Montenegro en Engeland.

De boosheid van Sterling richt zich ook tot Leonardo Bonucci. De teamgenoot van Kean bij Juventus zei na afloop van de wedstrijd dat het racisme van het publiek niet goed te praten was, maar dat Keans reactie ook anders had gekund. Het was fifty-fifty, vond Bonucci. Sterling denkt dat de Italiaan ernaast zit. 'Daar kun je toch alleen maar om lachen?', schrijft Sterling in een Instagram Story.

Bonucci heeft woensdag weer gereageerd op de commotie. Via Instagram plaatste de verdediger een foto van zichzelf met Kean, waarbij hij schreef: 'Los van alles geldt altijd: nee tegen racisme.' Daarmee trekt de Italiaan zijn woorden niet in, maar laat hij wel zien dat hij racistische uitingen in geen geval wil goedpraten.

Depay
Memphis Depay heeft eveneens openlijk steun betuigd aan Kean. De aanvaller van Olympique Lyon en het Nederlands elftal vindt het eigenlijk ongelooflijk wat er gebeurde in Cagliari. 'Het is zo jammer dat we het in 2019 nog steeds over racisme moeten hebben. Maar we moeten ons wel uitspreken! We zijn allemaal gelijk. #NoToRacism", aldus Depay.

Vanuit het hoofdkwartier van de UEFA is woensdag ook gereageerd. Voorzitter Aleksander Ceferin gaat er bij scheidsrechters op aandringen dat zij een wedstrijd sneller stilleggen of beëindigen wanneer er sprake is van racisme. 'Als dat gebeurt, denk dat ik negentig procent van het normale publiek die lui een schop onder de kont wil geven', gaf Ceferin aan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen