Groep H: Frankrijk toont genade, IJsland struikelt tegen hopend Albanië

De situatie in Groep H van de EK-kwalificatiecyclus blijft bijzonder spannend. Frankrijk deed het dinsdagavond in eigen huis rustig aan tegen het nietige Andorra, terwijl Turkije simpel won bij Moldavië. Beide landen gaan nu aan kop, omdat Albanië ten koste van mede-koploper IJsland de laatste strohalm greep.

Frankrijk
Frankrijk
3 - 0
Andorra
Andorra

In Groep H hadden Frankrijk, Turkije én IJsland tot maandagavond allemaal twaalf punten uit vijf duels verzameld. De drie koplopers speelden in de zesde speelronde bovendien allemaal tegen een van de drie 'mindere goden' uit de poule, in de wetenschap dat het doelsaldo weleens doorslaggevend zou kunnen blijken. En dus werd er in Franse media vooraf al druk gespeculeerd over een doelpuntenfestijn: de regerend wereldkampioen zou in eigen huis wel even gehakt gaan maken van een van de kleinduimpjes van het Europese voetbal.

Een monsterscore kwam er echter niet. Het duurde tot de achttiende minuut voordat Frankrijk in Parijs op voorsprong kwam. Na een steekpass van Jonathan Ikoné (die vrijdag tijdens de 4-1 zege op Albanië nog debuteerde met een doelpunt) bleef Kingsley Coman koel: 1-0. Na een klein halfuur kreeg de thuisploeg dé kans op een tweede goal, toen er een penalty werd gegeven. Hoewel hij tegen Albanië nog faalde vanaf elf meter, ging Antoine Griezmann wederom achter de bal staan, maar wéér verprutste hij het buitenkansje.

Dat foutje maakte hij kort na rust enigszins goed, toen hij een vrije trap precies op het hoofd van Barcelona-ploeggenoot Clément Lenglet legde. De verdediger kopte vervolgens simpel raak. Uiteraard kreeg Frankrijk kans na kans, maar pas in de blessuretijd maakte Wissam Ben Yedder er 3-0 van. Bij die stand bleef het ook, waardoor Andorra met een relatief goed gevoel huiswaarts zal keren.

Moldavië
Moldavië
0 - 4
Turkije
Turkije

Turkije kwam vrijdagavond nog bijzonder goed weg, toen het in eigen huis in de slotminuten ontsnapte aan een regelrechte blamage tegen voetbaldwerg Andorra: 1-0. Dinsdagavond duurde het 'slechts' tot de 37ste minuut voordat de ploeg van bondscoach Senol Günes op voorsprong kwam. Cenk Tosun werd diepgestuurd, wipte de bal behendig over de uitgekomen keeper Alexei Koselev heen, om vervolgens de openingsgoal binnen te schieten. Het was de opmaat voor een simpele avond.

De Moldavische doelman van Fortuna Sittard moest tien minuten na de hervatting namelijk wederom vissen, door toedoen van een andere Eredivisie-bekende. De in Enschede geboren Deniz Türüc (ex-Go Ahead Eagles, nu Fenerbahçe) zette Turkije uit een vrije trap van grote afstand op 0-2. Nadat Hakan Calhanoglu met een halve omhaal de lat had geraakt, mocht Tosun in de rebound zijn tweede binnenkoppen, voordat Yusuf Yazici in de slotfase de eindstand bepaalde.

Albanië
Albanië
4 - 2
IJsland
IJsland

IJsland moest in en tegen Albanië zorgen dat het gelijke tred zou houden met de Fransen en Turken, terwijl de thuisploeg juist vocht voor de laatste kans op een EK-ticket. Albanië kwam overtuigender voor de dag, en na twee goede kansen voor spits Rey Manaj was het Kastriot Dermaku die na een halfuur voor de 1-0 tekende. Waar IJsland voor de pauze nauwelijks iets liet zien, was het via Gylfi Sigurdsson direct ná rust plotseling raak. De absolute vedette schoot van dichtbij de gelijkmaker binnen.

Die goal had voor wat meer vertrouwen moeten zorgen, maar een paar minuten na die treffer ging het alweer mis, toen aanvoerder Elseid Hysaj na een fraai hakje van Manaj de 2-1 binnenschoot. IJsland kwam echter ook deze tweede domper te boven, toen good old Kolbeinn Sighthorsson (ex-AZ en -Ajax) uit de draai met een heerlijk schot voor de nieuwe gelijkmaker tekende.

Het was in de enerverende kraker de vraag of IJsland inderdaad mede-koploper zou blijven, of dat Albanië de EK-hoop in leven zou houden. Het werd dat laatste, omdat invaller Odise Roshi en Sokol Cikalleshi in de laatste tien minuten een dubbele klap uitdeelden aan IJsland. Door de zege mag Albanië nog altijd hopen op het EK, al is het gat met de twee koploper nog altijd zes punten.