Groep F: Ter Stegen geeft signaal af met heldenrol voor Barça

Marc-André ter Stegen heeft dinsdagavond zijn handen laten spreken in de Duitse keeperskwestie. De doelman van Barcelona liet zich bij het bezoek aan Duitsland voor het Champions League-duel met Borussia Dortmund gelden door onder meer een penalty te stoppen. Lionel Messi maakte zijn rentree.

Borussia Dortmund
0 - 0
Barcelona
Barcelona

Ter Stegen was in aanloop naar het duel in Dortmund onderwerp van gesprek in eigen land, nadat hij zijn onvrede had uitgesproken over zijn reserverol bij de nationale ploeg. De verbale strijdbijl met Manuel Neuer lijkt voorlopig begraven, maar binnen de lijnen gaat de strijd verder. Tegen Dortmund liet de doelman van Barcelona nog maar eens zien een geduchte concurrent te zijn voor Neuer.

Want Barcelona, met Luis Suárez weer in de basis en Messi voor het eerst weer in de wedstrijdselectie, domineerde weliswaar in Dortmund, de thuisploeg kreeg in de eerste helft de beste kansen. Paco Alcácer liet zich tegen zijn oude club al snel zien, maar Marco Reus was na 25 minuten het gevaarlijkst. De veelbesproken Ter Stegen voorkwam de 1-0 door uitstekend in te grijpen (foto).

Zo gevaarlijk werd Barça, met Frenkie de Jong en de zestienjarige Ansu Fati (wat een clubrecord betekent) opnieuw in de basis, voor rust niet. Bovendien moest linksback Jordi Alba in de veertigste minuut geblesseerd naar de kant voor Sergi Roberto. Nélson Semedo verhuisde daardoor naar de linkerkant en uitgerekend hij veroorzaakte na rust een penalty met een overtreding op Jadon Sancho.

Marc-André ter Stegen stopt de penalty van Marco Reus. De Duitse doelman leek wel wat vroeg van zijn lijn, maar werd niet teruggefloten.

Het was echter niet Reus maar Ter Stegen die dat moment aangreep zich weer te onderscheiden. Voor de ogen van het Duitse voetbalpubliek pakte de goalie de strafschop van zijn landgenoot. Meteen daarna kreeg Barça de volgende opsteker. Messi maakte zijn rentree als vervanger van Fati. Ook Ivan Rakitic kwam in de ploeg voor Sergio Busquets, waardoor De Jong een positie terugzakte.

De intentie van coach Ernesto Valverde was duidelijk, maar de beste kansen bleven voor Dortmund. Eerst raakte invaller Julian Brandt de lat met een knal van afstand, vervolgens was het weer Ter Stegen die Reus van scoren afhield door goed uit zijn doel te komen. Zo groeide de Duitse doelman uit tot held van de avond in Dortmund en hebben alle ploegen na één duel één punt in Groep F.