Groep F: Real Madrid slaat modderfiguur, Dortmund door

Reacties

In een spectaculair Champions League-duel heeft Real Madrid woensdag met 3-3 gelijkgespeeld op bezoek bij Legia Warschau. De bekerhouder verspeelde een 0-2 voorsprong en leek zelfs even te verliezen. In tegenstelling tot Real plaatste Borussia Dortmund zich al wél voor de tweede ronde door Sporting Lissabon met 1-0 te kloppen.

Groep F: Real Madrid slaat modderfiguur, Dortmund door

Legia Warschau - Real Madrid 3-3
Real Madrid-trainer Zinedine Zidane stuurde in zijn honderdste wedstrijd als coach (inclusief duels bij de beloften) een uiterst offensieve ploeg het veld in. Het al als dodelijk bekend staande BBC-trio kreeg aan de aftrap namelijk gezelschap van Álvaro Morata. Al binnen 55 seconden sloeg de titelverdediger toe. Gareth Bale trof van buiten het zestienmetergebied op magistrale wijze doel met een volley.

Legia, dat in de Poolse Ekstraklasa slechts de zesde plaats bezet, leek rijp voor de sloop en ontsnapte meermaals aan een snelle tweede tegentreffer. Zo werd een kopbal van Raphaël Varane van de lijn gehaald door een verdediger van de thuisploeg. De onvermijdelijke 0-2 viel alsnog in de 35ste minuut. Op aangeven van Bale schoot Karim Benzema onberispelijk raak. De tweede goal was nog niet gevierd door Real of het stond 1-2. Vadis Odjidja-Ofoe slalomde langs een aantal Real-verdedigers om de bal vervolgens steenhard in het doel te jagen. Als er toeschouwers hadden gezeten, waren ze ongetwijfeld door het dak gegaan. Als gevolg van een UEFA-straf moest Legia evenwel zonder publiek spelen.

Legia putte moed uit die prachtige treffer en ging na de onderbreking op jacht naar de gelijkmaker. Dat de 2-2 ook viel, had alles te maken met het slappe spel van Real. Miroslav Radovic kreeg alle gelegenheid om uit te halen en op zijn zeker houdbare puntertje moest Keylor Navas het antwoord schuldig blijven. Real voerde het tempo hierna iets op, maar het was niet zo dat de Polen van het kastje naar de muur werden gespeeld.

Sterker nog: in de 83ste minuut zorgde Thibault Moulin voor de sensationele 3-2 door knap raak te schieten. Mateo Kovacic voorkwam vier minuten later een totale afgang. De middenvelder schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied beheerst binnen. Diep in blessuretijd had Lucas Vázquez de 3-4 nog op zijn schoen, maar een inzet van de invaller raakte de lat. Real is dicht bij de tweede ronde, maar helemaal officieel is de kwalificatie van De Koninklijke nog niet.

Na de 3-3 van Mateo Kovacic haalde Gareth Bale de bal uit het net.
Na de 3-3 van Mateo Kovacic haalde Gareth Bale de bal uit het net.

Borussia Dortmund - Sporting Lissabon 1-0
Het verhaal van de dag in Dortmund was de schorsing van Pierre-Emerick Aubameyang. Om onbekende redenen verwijderde coach Thomas Tuchel de Gabonese aanvaller op de dag van de wedstrijd uit zijn selectie. Bij Sporting Lissabon was er een minstens zo grote verrassing in de spits. Niet Bas Dost, maar Luc Castaignos fungeerde als aanvalsleider van de Portugese topclub. De voormalig spits van Feyenoord en FC Twente kwam tot woensdag nauwelijks aan bod.

Uitgerekend Adrián Ramos, de vervanger van Aubameyang, opende in de twaalfde minuut de score door steenhard raak te koppen op aangeven van Matthias Ginter. In aanloop naar de treffer verzuimde Marvin Zeegelaar buitenspel op te heffen bij een pass van achteruit van Dortmund. Met talrijke fraaie combinaties werd Sporting Lissabon op de pijnbank gelegd. Riante mogelijkheden kwamen er ook. De sterk spelende Christian Pulisic teisterde de lat en een inzet van Raphael Guerreiro zeilde maar net naast.

Borussia Dortmund is al zeker van de achtste finale.
Borussia Dortmund is al zeker van de achtste finale.

Met Dost voor Castaignos probeerde Sporting Lissabon-trainer Jorge Jesus in de tweede helft het tij te keren. De Portugese formatie kwam vooral in verdedigend opzicht een stuk beter voor de dag; Dortmund creëerde nog maar weinig mogelijkheden en moest naarmate het laatste fluitsignaal naderde het initiatief steeds vaker aan Sporting laten. De gelijkmaker bleef echter uit, mede omdat Bryan Ruiz een riante kopkans miste. Dortmund is door de zege zeker van de achtste finale, Sporting moet zich focussen op de strijd om derde plaats, hetgeen leidt tot een doorstart in de Europa League. In theorie is de Portugese club nog niet uitgedanst op het kampioenenbal.

Stand Groep F
Borussia Dortmund * 4-10 (+8)
Real Madrid 4-8 (+5)
Sporting Lissabon 4-3 (-1)
Legia Warschau 4-1 (-12)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.