Groep A: Arsenal en PSG klaren de klus op valreep

Arsenal en Paris Saint-Germain hebben zich verzekerd van een plaats in de knock-outfase van de Champions League. De bliksemstart van Ludogorets en de veerkracht van FC Basel bleken niets waard.

FC Basel – Paris Saint-Germain 1-2
Edinson Cavani zal zich ongetwijfeld achter zijn oren krabben na de 1-2 van Paris Saint-Germain. De Uruguayaanse spits, die in de Ligue 1 op dreef is, bleef in Basel ondanks een flink aantal kansen droog staan. Dat leek de Franse kampioen niet te deren aangezien Blaise Matuidi op slag van rust een poging van Thomas Meunier tot doelpunt promoveerde.

Maar het werd toch een lastige avond. FC Basel, dat bij een zege nog hoop mocht koesteren op een vervolg in de Champions League na de winterstop, gooide in het laatste half uur de schroom van zich af. Met Marc Janko en Luca Zuffi bracht trainer Urs Fischer twee verse aanvallers binnen de lijnen. Een kwartier later betaalden deze wissels zich uit. Zuffi profiteerde dankbaar van een blunder van PSG-keeper Alphonse Areola.

Maar uiteindelijk liep het goed af voor Paris Saint-Germain. Meunier zorgde in de laatste minuut met een fraaie volley dat de Zwitserse gastheren met lege handen achterbleven en met Ludogorets moeten strijden om de troostprijs in de vorm van een ticket voor de Europa League.

Ludogorets – Arsenal 2-3
Met de afstraffing van twee weken eerder in het achterhoofd (6-0) leek er voor Ludogorets weinig eer te behalen tegen Arsenal. Maar na een kwartier lag de Bulgaarse kampioen op koers voor een daverende verrassing. Jonathan Cafú was daarbij de grote man. De Braziliaan opende in de twaalfde minuut de score door van dichtbij in te tikken om drie minuten later de aangever te zijn van de 2-0 van Claudiu Keserü.

Jonathan Cafú (links) in duel met Kieran Gibbs

Maar het bleef bij de hoop op een stunt. Arsenal had 25 minuten nodig om de schade te repareren. Granit Xhaka verkleinde de marge op aangeven van Mesut Özil. Vijf minuten voor rust kopte Olivier Giroud na een voorzet van Aaron Ramsey de 2-2 binnen.

Hoewel Ludogorets in de tweede helft er enkele keren gevaarlijk uitkwam, stapte Arsenal uiteindelijk als winnaar van het veld. De Londense ploeg dankte de zege aan Mesut Özil, die kort voor het einde de wedstrijd besliste. Weggestuurd door Mohamed Elneny wipte de Duitse middenvelder de bal over de uitgekomen keeper Milan Borjan, dolde hij twee verdedigers om de bal daarna in het lege Bulgaarse doel te schieten.