Groep B: Benfica profiteert van puntenverlies koplopers

Benfica heeft de spanning in Groep B weer helemaal teruggebracht door thuis te winnen van Dinamo Kiev. Een strafschop van Salvio was genoeg voor de zege voor de Portugezen.

Benfica - Dinamo Kiev 1-0
Benfica begon het duel met Kiev in de wetenschap dat Besiktas en Napoli eerder op de avond de punten gedeeld hadden. De Portugezen, die in de competitie met acht overwinningen en een gelijkspel ongenaakbaar zijn, begonnen het Champions League-seizoen moeizaam. Na een gelijkspel in eigen huis tegen Besiktas (1-1) en een ruime nederlaag bij Napoli (4-2) werd in Oekraïne echter de draad opgepakt met een 0-2 overwinning.

Ook in het Estádio Da Luz maakte Benfica het eerste doelpunt. Scheidsrechter Clément Turpin legde de bal op de stip na een overtreding van Domagoj Vida op Luisão en Salvio bleef rustig vanaf elf meter: 1-0. Halverwege de tweede helft kregen de bezoekers een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, toen Turpin ook daar een strafschop toekende. Doelman Ederson Moraes ging in de fout ten opzichte van González, maar herstelde dat door de daaropvolgende strafschop knap te keren.

In het restant van het treffen in Lissabon vielen geen doelpunten meer, waardoor Benfica zich naast koploper Napoli nestelt in Groep B.

Besiktas - Napoli 1-1
Besiktas is het gehele seizoen nog ongeslagen in alle competities. De Turkse nummer twee speelde zijn eerste twee duels in Groep B gelijk, maar was twee weken geleden wel met 2-3 te sterk voor Napoli in Stadio San Paolo. Het waren echter wel de bezoekers die de eerste kans kregen bij de return in Turkije. Manolo Gabbiadini, die in de competitie wegens een schorsing niet aan spelen toekomt, werd na elf minuten fraai weggestuurd door Allan, maar kreeg de bal niet langs doelman Fabricio.

Marek Hamsik hielp Napoli met een afstandspegel aan een punt in Turkije.

Na een half uur kreeg ook Besiktas via ex-PSV'er Atiba Hutchinson de eerste grote mogelijkheid. De Canadees kreeg de bal prompt voor zijn voeten na een afgeslagen voorzet, maar zag zijn inzet via de paal naast belanden. Hutchinson was niet de enige speler op het veld met een Eindhovens verleden. De Canadees speelde tussen 2011 en 2013 samen met Besiktas-ploeggenoot Marcelo en Napoli-invaller Dries Mertens.

Het tweede bedrijf in de Vodafone Arena begon met een grote kans voor José Callejón. Het stiftje van de clubtopscorer van I Partenopei belandde echter naast het Turkse doel. In de 78ste minuut viel de openingstreffer alsnog. Scheidsrechter Mark Clattenburg legde de bal op de stip na een handsbal van Nikola Maksimovic en Quaresma schoot de strafschop hard en zuiver raak.

Lang kon het Turkse publiek niet van die onverwachte voorsprong genieten, want vier minuten later schoot Marek Hamsik zijn ploeg alweer op gelijke hoogte. De Napoli-aanvoerder haalde van een meter of twintig hard uit en zag zijn pegel in de bovenhoek belanden.

De resterende minuten in Istanbul leverden geen doelpunt meer op, waardoor Napoli met zeven punten uit vier duels de koploper blijft. De ploeg trainer Maurizio Sarri kon zich twee weken geleden al plaatsen voor de knock-outfase van het miljoenenbal, maar is twee speelronden later nog allerminst zeker van de volgende ronde.