Groep B: Advocaat doet met Rusland goede zaken

Bekijk hier alle andere uitslagen in de derde speelronde van de EK-kwalificatiereeks. Uiteraard kunt u voor doelpuntenmakers en uitslagen ook terecht bij ons Scorebord.

Rusland heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in groep B. In het EK-kwalificatieduel op bezoek bij koploper Ierland werd nipt gewonnen. Zo achterhaalde Rusland, dat onder leiding staat van Dick Advocaat (foto), ook Slowakije.

Ierland-Rusland 2-3Ierland was op Landsdowne Road als eerste ploeg dicht bij een voorsprong. Robbie Keane raakte de lat. Toch was het Rusland dat na tien minuten met de openingstreffer aan de haal ging.

Aleksandr Kerzhakov kreeg het voor elkaar van dichtbij de bal tussen drie verdedigers door in het doel te schieten: 1-0.

Uit de mooiste aanval van de wedstrijd kwam het team van Advocaat vervolgens op 0-2. Andrei Arshavin brak door op rechts en zette laag voor. Kerzhakov stapte listig over de bal heen, waarna Alan Dzagoev doeltreffend afrondde.

Vlak na rust leek het duel ontdaan van alle spanning toen Roman Shirokov met een van richting veranderd schot de 0-3 liet aantekenen.

The Green Army weigerde echter te capituleren en ging hartstochtelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. Die kwam er via Keane. Hij benutte een strafschop.

Twaalf minuten voor tijd reageerde Shane Long attent en schoot hij van dichtbij ook nog de 2-3 binnen. Verder liet Rusland het niet meer komen, waardoor de ploeg van Advocaat terug is aan kop in groep B. Die koppositie moet overigens wel gedeeld worden met Ierland en Slowakije, alle drie de landen hebben zes punten weten te vergaren uit drie duels.

Armenië-Slowakije 3-1Slowakije heeft vrijdag een verrassende nederlaag geleden op bezoek bij Armenië. De uitploeg was voor aanvang van het EK-kwalificatieduel nog ongeslagen en trakteerde eerder het Rusland van Dick Advocaat op een nederlaag.

Na ruim twintig minuten vormde Yura Movsisyan het eindstation van een razendsnelle counter: 1-0. De bezoekers hadden tien minuten nodig om van de schrik te bekomen om vervolgens via Vladimir Weiss, hij pikte de bal op en rondde knap af, langszij te komen.

Na de onderbreking gaf Armenië het stuntje gestalte. Gevorg Ghazaryan zorgde met een intikker vlak na rust voor de voorsprong. In de slotfase nam Henrikh Mkhitaryan met de 3-1 alle twijfel weg.

Andorra-Macedonië 0-2Ilco Naumoski was op bezoek bij Andorra de maker van het eerste doelpunten namens Macedonië. Drie minuten voor rust zorgde hij na een corner met een kopbal voor de openingstreffer. In het tweede bedrijf drongen de gastheren nog wel aan, maar kon een derde nederlaag op rij niet voorkomen worden. Vance Sikov bepaalde de eindstand op 0-2.

Macedonië won voor het eerst in groep B en beschikt na vrijdag over vier punten uit drie duels, Andorra is nog altijd zonder punten.