Groep A: Man Utd met hulp van Blind op rand achtste finales

Manchester United is na vier wedstrijden in Groep A bijna verzekerd van een plek bij de laatste zestien in het toernooi om de Champions League. In een fraai gevecht, met hoofdrollen voor beide doelmannen, rekende het elftal van José Mourinho af met Benfica. CSKA Moskou boekte een belangrijke zege in de strijd om het andere ticket voor de volgende ronde.

Manchester United - Benfica 2-0
Twee weken terug werd het Champions League-debuut van Mile Svilar, de jongste doelman ooit in het miljardenbal, een drama. Door zijn zeperd verloor Benfica op eigen bodem van Manchester United. In het wederzien op Old Trafford eiste de Belg weer een hoofdrol op. Na een kwartier stopte Svilar een slap ingeschoten strafschop van Anthony Martial, die daarvoor het buitenkansje zelf verdiende door gretig neer te gaan na een fraaie dribbel.

United toonde ondanks de tegenvaller ook daarna een ander gezicht als in de competitie. Het elftal van José Mourinho creëerde genoeg mogelijkheden in een open wedstrijd. Nadat Diogo Gonçalves keeper David de Gea met een heerlijk afstandsschot aanzette tot een dito redding, namen Martial en Romelu Lukaku zonder succes het Benfica-doel onder vuur. Vlak voor rust was het wel raak: Nemanja Matic zag zijn inzet via de paal en de rug van de ongelukkige Svilar binnenvallen.

Mile Svilar stopt de strafschop van Anthony Martial.

De achttienjarige sluitpost had niet lang om te treuren, want in de extra tijd van de eerste helft kwam Lukaku op hem afstormen. Svilar redde uitstekend. Dat deed De Gea na een uur ook, toen Gonçalves de Spanjaard opnieuw testte met een schot richting de lange hoek. Vier minuten later had De Gea het nakijken na een fout van Eric Bailly en een inzet van Raúl Jiménez, die op de paal uiteenspatte.

De bevrijding van United kwam in de 78ste minuut. Marcus Rashford versierde een strafschop, waarna Daley Blind zelfverzekerd achter de bal ging staan en recht door het midden binnenschoot. De verdediger, die in de blessuretijd naar de kant ging met een lichte blessure, maakte daarmee zijn eerste Europese doelpunt ooit. Door de zege is United bijna zeker van plaatsing voor de knockout-fase.

FC Basel – CSKA Moskou 1-2
FC Basel heeft verzuimd een volgende stap te zetten op weg naar overwintering in de Champions League. De Zwitserse formatie, die het nog moet doen zonder de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel, bleef met lege handen achter na het bezoek van CSKA Moskou.

In de eerste helft lonkte voor FC Basel de zekerheid van een ticket voor de knock-outfase. De Zwitserse ploeg was sterker en bracht dat ook tot uitdrukking in de score. Luca Zuffi was na een half uur attent nadat Mohamed Elyounoussi was gestuit op Igor Akinfeev. De verdediger passeerde de goalie met een bekeken boogbal.

In de tweede helft toonde CSKA Moskou zich van een andere, en vooral betere kant. Onder aanvoering van invaller Alan Dzagoev werd de jacht geopend op de gelijkmaker. Die kwam in de 65ste minuut van de ingevallen spelmaker. Elf minuten voor tijd tekende voormalig AZ-speler Pontus Wernbloom voor de 1-2 van CSKA, dat door de zege nummer twee FC Basel in punten achterhaalde.

De stand in Groep A na vier wedstrijden.