Groep A: CSKA boekt cruciale zege op gedenkwaardige avond Akinfeev

CSKA Moskou heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de Champions League met een overwinning op Benfica: 2-0. Doelman Igor Akinfeev hield eindelijk weer eens de nul, waardoor er een eind kwam aan een onthutsende reeks.

CSKA Moskou is in een heuse nek-aan-nekrace verwikkeld om de tweede plaats met FC Basel. Manchester United lijkt de nummer één te worden in Groep A, maar daarvoor moet het later deze woensdagavond minimaal gelijkspelen tegen de Zwitsers. Voor CSKA was de missie duidelijk: winnen van hekkensluiter Benfica en hopen dat Manchester United niet onderuitgaat tegen Basel. Als beide ploegen op een gelijk aantal punten eindigen, dan trekt de Zwitserse formatie op basis van onderling resultaat aan het langste eind.

Met de opdracht in de oren geknoopt, kwamen de Russen al binnen het kwartier op voorsprong. Georgi Shchennikov schoot de openingstreffer binnen op aangeven van middenvelder Bebras Natcho. Het had er echter alle schijn van dat de Rus de bal binnenschoot vanuit buitenspelpositie. Desalniettemin kwam de huidige nummer drie van de Premier Liga op voorsprong.

Benfica had een overwinning nodig om überhaupt nog te kunnen hopen op een wonder. De Portugezen zijn bezig aan een dramatische Champions League-reeks en probeerden in de tweede helft van de nul af te komen. Het was echter CSKA dat tien minuten na de pauze de voorsprong verdubbelde, al was daar wel wat Portugese hulp bij nodig. Na een inzet van Vitinho verdween de bal via Jardel ongelukkig in het eigen doel.

Merkwaardige reeks Akinfeev
De formatie van trainer Rui Vitória scoorde in de tweede helft niet meer, wat goed nieuws betekende voor CSKA-doelman Akinfeev. De 31-jarige goalie sloot na 43 achtereenvolgende Champions League-groepsduels eindelijk weer eens een wedstrijd af met een clean sheet. De laatste keer dat de Russisch international dit flikte dateerde uit 2006. Destijds hield de keeper in het Emirates Stadium tegen Arsenal zijn doel schoon (0-0).

Door de nederlaag is Benfica uitgeschakeld voor de Champions League-knock-outfase en ook het Europa League-toernooi is onhaalbaar. Benfica krijgt op dinsdag 5 december bezoek van FC Basel, terwijl CSKA Moskou het op Old Trafford opneemt tegen Manchester United. Dan zal er worden beslist of de Russen of de Zwitsers overwinteren in de Champions League.