Groep 1: Portugal zet kroon op comeback

Portugal verzekerde zich zoals verwacht van de tweede plaats in Groep 1. Zweden is er daardoor niet bij komende zomer in Zuid-Afrika.

Portugal-Malta 4-0Portugal stond er eerder tijdens deze kwalificatiereeks beroerd voor, maar de ploeg van Carlos Queiroz maakte een succesvolle comeback tijdens de laatste wedstrijden. De 4-0 zege op Malta vormde de kroon op het werk.

Nani (foto) begon in de basis in plaats van de geblesseerde Cristiano Ronaldo en hij maakte zijn uitverkiezing waar. De snelle buitenspeler was tijdens de eerste helft de gevaarlijkste man en zorgde met een knap schot met links voor 1-0. Simão besliste het eenzijdige duel op slag van rust door er 2-0 van te maken. In de tweede helft zorgden Miguel Veloso en Edinho voor de 4-0 eindstand.

Zweden-Albanië 4-1Marcus Berg en Olof Mellberg speelden een opvallende rol bij Zweden. Mellberg kopte zijn ploeg al na zes minuten naar een 1-0 voorsprong. Berg viel al tijdens de eerste helft in voor de geblesseerde Johan Elmander. De voormalige spits van FC Groningen tikte drie minuten later de 2-0 binnen en verzorgde de assist bij de 3-0 van opnieuw Mellberg. In de tweede helft scoorden beide landen eenmaal.

Denemarken-Hongarije 0-1Hongarije streed lang mee om een klassering bij de eerste twee, maar sneuvelde afgelopen zaterdag in Portugal (3-0 nederlaag). De ploeg van bondscoach Erwin Koeman was op de laatste speeldag met 1-0 te sterk voor groepswinnaar Denemarken. Akos Buzsáky was de maker van het enige doelpunt.

Ondanks de nederlaag werd Denemarken groepswinnaar met 21 punten uit tien wedstrijden. Portugal (19) bleef Zweden (18) nipt voor. Hongarije verzamelde 16 punten.