Groen licht uit Den Haag: uitzondering op coronaregels voor Oranje-internationals

Reacties

Er wordt een uitzondering op de coronaregels gemaakt voor de internationals van Oranje voor de Nations League-duels met Italië en Polen op respectievelijk 4 en 7 september. Dat heeft minister van Sport Tamara van Ark laten weten. 

Groen licht uit Den Haag: uitzondering op coronaregels voor Oranje-internationals
© Pro Shots

Vooralsnog hadden van de nationale elftallen die aangesloten zijn bij de UEFA alleen de voetballers uit Nederland en Moldavië nog geen uitzonderingspositie gekregen voor de interlands in september. Dat zou betekenen dat Oranje-internationals uit oranje gebieden tien dagen in quarantaine zouden moeten bij zowel aankomst in Nederland als bij terugkeer in het land waar de international speelt, mits dat een oranje gebied is uiteraard.

Van Ark liet weten dat dit voor de Oranje-internationals niet nodig is rondom de Nations League-wedstrijden in september. Ze honoreert daarmee het verzoek van de KNVB. De voetbalbond had het verzoek ingediend op advies van de UEFA. De Oranje-internationals zijn vooralsnog ook de enigen voor wie een uitzondering wordt gemaakt. Voor andere teams en sporten worden snel algemene regels opgesteld.

Dwight Lodeweges, interim-bondscoach na het vertrek van Ronald Koeman naar Barcelona, kan zodoende gewoon een beroep doen op onder anderen Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Jasper Cillessen en Frenkie de Jong. Zij spelen bij clubs in het Verenigd Koninkrijk en Spanje, landen die door Nederland worden aangemerkt als oranje gebied.

Nico-Jan Hoogma, technisch directeur bij de KNVB, hoopte al op begrip vanuit Den Haag. 'Nederland is niet zo van de uitzonderingsposities, maar voetballers leven toch een totaal ander leven dan ieder ander mens? Je ziet hoe er bij clubs wordt gewerkt, hoe de maatregelen in acht worden genomen, hoe er wordt geleefd volgens protocollen en in bubbels, gevlogen met charters, alleen om te zorgen dat spelers veilig hun werk kunnen doen. Als Feyenoord naar Barcelona moet, is dat toch totaal anders dan een toerist die op zijn gemak over de Ramblas slentert?'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.